Seres si Macovei vor discuta, saptamana viitoare, despre pachetul de 8% din Petrom

Sambata, 04 Noiembrie 2006, ora 10:53
875 citiri

Transferul pachetului de 8% din Petrom destinat salariatilor s-ar putea decide saptamana viitoare, a declarat, vineri, la Vidraru, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.

"Saptamana viitoare ma voi intalni cu ministrul justitiei, Monica Macovei, pentru a conveni asupra modului in care actiunile Petrom vor fi distribuite angajatilor", a declarat Seres.

Potrivit ministrului, in urma cu mai multe zile, a avut o discutie cu ministrul justitiei, in care Monica Macovei a confirmat primirea unei adrese din partea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) prin care un pachet de 8% din actiunile companiei petroliere urmau sa fie vandute salariatilor de la momentul transferului drepturilor de proprietate.

La mijlocul lunii trecute, MEC a trimis Ministerului Justitiei o adresa prin care propune ca salariatii Petrom de la momentul transferului dreptului de proprietate catre OMV, 14 decembrie 2004, sa fie beneficiarii pachetului de 8% din actiuni.

"Pentru a rezolva aceasta problema pe care o avem cu Ministerul Justitiei de atata timp, ii vom trimite o adresa prin care propunem schimbarea proiectului de hotarare de Guvern, elaborat de MEC, in sensul ca aceia care aveau calitatea de salariati ai Petrom la 14 decembrie 2004 sa fie singurii care primesc actiuni din pachetul destinat angajatilor", declarase Seres.

La sfarsitul lui 2004, Petrom avea 50.010 angajati.

Ministerul Justitiei a refuzat sa avizeze proiectul Ministerului Economiei care prevedea ca pot cumpara actiuni Petrom din pachetul destinat salariatilor de pana la 8% din capitalul social angajatii companiei din perioada 1997-2004. Ministerul Justitiei a cerut ca MEC sa ia un punct de vedere de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

CNCD a respins, la sfarsitul lunii septembrie, propunerea MEC, motivand ca Ministerul Economiei "nu poate aduce adaugiri legilor" si ca interpretarea legii "poate da nastere la situatii discriminatorii".

Actul normativ care reglementeaza preluarea de catre angajatii Petrom a unui pachet de 8% din actiuni, la acelasi pret la care a cumparat si actionarul majoritar, grupul austriac OMV este un subiect dezbatut de mai mult de un an de zile. Ministerul Economiei a respins intentia Asociatiei Salariatilor de a prelua in numele angajatilor, intreg pachetul, cu asigurarea finantarii prin intermediul unei banci, preferand sa promoveze un proiect care stabileste ca actiunile vor putea fi cumparate numai direct.

La momentul preluarii companiei romanesti, austriecii de la OMV au achitat un pret de 5,25 eurocenti pentru o actiune Petrom. Actiunile companiei petroliere se tranzactioneaza in prezent la Bursa de Valori Bucuresti la valori de peste trei ori mai mari decat pretul achitat de OMV.

NewsIn