Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Restructurarea Petrom urca profitul OMV

Restructurarea Petrom urca profitul OMV
OMV AG a afisat joi un profit net in crestere cu 22% in al treilea trimestru al anului 2007, comparativ cu acelasi interval din 2006, pana la 489 milioane euro, datorat succesului restructurarii Petrom si a performantelor bune ale diviziilor Borealis si Petrol Ofisi, arata raportul financiar.

Profitul operational al OMV a inregistrat o crestere de 15% in al treilea trimestru fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 625 milioane euro.

Contributia Petrom la profitul operational al grupului a fost de 200 milioane euro

OMV a beneficiat de pe urma cresterii constante a preturilor la petrol, pretul petrolului Brent, din Marea Nordului, depasind nivelul mediu inregistrat in anul precedent, insa slabiciunea dolarului a afectat rezultatele diviziei de explorare si productie.

Profitul net obtinut prin activitatea companiilor asociate a crescut semnificativ, reflectand performantele bune ale grupului Borealis, precum si ale companiei turcesti Petrol Ofisi.

Profitul operational al diviziei de explorare si productie a OMV a crescut in al treilea trimestru din 2007 cu 9% fata de perioada similara din 2006, reflectand mediul financiar favorabil in ciuda efectelor negative ale cotatiilor dolarului si leului.

Productia OMV de petrol si gaze naturale s-a ridicat la 317.000 barili echivalent petrolier pe zi, depasind nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent.

Scaderea productiei in Romania si Marea Britanie a fost compensata de cresterea volumelor in Noua Zeelanda, Libia si Yemen.

Profitul operational al diviziei de rafinare si distributie s-a ridicat la 98 milioane euro, depasind performanta de 75 milioane inregistrat in al treilea trimestru din 2006.

In primele noua luni ale anului, profitul operational al OMV a crescut cu 2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 1,693 miliarde euro, contributia Petrom la aceasta performanta fiind de 506 milioane euro.

Divizia de explorare si productie a OMV a anuntat scaderea cu 11% a profitului operational in primele noua luni ale anului, reflectand reducerea volumelor si efectele negative ale fluctuatiilor ratelor de schimb valutar ce au afectat performanta Petrom.

"In trimestrul al treilea pe 2007 mediul economic a fost unul mixt, dar cu toate astea OMV a inregistrat o crestere robusta a castigurilor in toate segmentele pe care le administreaza.O contributie importanta ce a dus la cresterea profitului net cu 22%, in trimestrul al treilea pe 2007, au avut-o companiile Borealis si Petrol Ofisi.Acest rezultat reprezinta un record in istoria companiei.Un pas important l-a reprezentat achizitia diviziei de servicii a Petrom, Petromservice, din Romania.Integrarea in grupul Petrom va sprijini doua tinte strategice de explorare si productie: stabilizarea productiei de petrol si gaze naturale si reducerea costurilor de productie. Compania este incurajata de noile succese din sectorul explorarii in Romania. in timp ce politica de restructurare va continua sa aduca beneficii grupului Petrom, OMV evalueaza de asemenea si alte optiuni care sa asigure cresterea economica a grupului pe termen lung.Fuziunea dintre OMV si MOL este considerata o optiune unica ce va genera un mare nivel de sinergii si va aduce un plus de valoare pentru actionarii ambelor companii.Consiliul va fi pregatit sa faca o oferta de 32.000 forinti/actiune catre actionarii MOL, dupa impedimentele de ordin tehnic, si anume limita aplicata drepturilor de vot ale actionarilor, la 10%, in cadrul consiliului de administratie", a declarat directorul executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1020 ori