Profitul Petrom a scazut in primele 9 luni

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 11:17
1435 citiri
Profitul Petrom a scazut in primele 9 luni

Instrumentele de acoperire a riscului au sustinut in primele noua luni profitul net al Petrom, care a scazut totusi cu o treime, pana la 1,54 miliarde lei (364 milioane euro), in conditiile in care afacerile companiei petroliere s-au comprimat cu 27%, la 9,46 miliarde lei (2,24 miliarde euro), precizeaza NewsIn.

Petrom raportase in perioada ianuarie - septembrie 2008 un rezultat net de 2,29 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 13 miliarde lei.

"In ciuda conditiilor economice nefavorabile, in trimestrul al treilea am inregistrat rezultate bune, sustinute de efectele raspunsului prompt la deteriorarea mediului: instrumente pentru acoperirea riscului pretului la titei in 2009, ajustarea costurilor si a operatiunilor, precum si asigurarea finantarii pentru proiectele cheie", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

De asemenea, Petrom a inceput productia la sondele offshore Delta 6 si Lebada Vest 4, ceea ce a contribuit la inversarea tendintei de scadere a productiei. Compania si-a redus totodata costurile de productie si si-a consolidat pozitia pe piata de retail a carburantilor.

Pe de alta parte, veniturile totale s-au diminuat cu 29% in primele trei trimestre, la 10,68 miliarde lei (2,52 miliarde euro), comparativ cu incasarile din perioada similara a anului trecut, de 15,08 miliarde lei. In schimb, compania si-a redus cheltuielile cu 27%, de la 12,23 miliarde lei, la 8,94 miliarde lei (2,11 miliarde euro).

De asemenea, investitiile s-au redus cu 42% in primele noua luni, de la 4,64 miliarde lei, pana la 2,71 miliarde lei (641 milioane euro).

In al treilea trrimestru din 2009, Petrom a avut un profit net de 615 milioane lei, in scadere cu doar 2% fata de rezultatul din aceeasi perioada a anului 2008, performanta peste asteptari fiind sustinuta de cresterea cu 10% a nivelului EBIT.

In al treilea trimestru din 2008, Petrom raportase un profit net de 626 milioane lei.

De asemenea, cifra de afaceri a Petrom s-a majorat cu 22% in al treilea trimestru, pana la 3,53 miliarde lei, de la 2,89 miliarde lei, cat era la sfarsitul trimestrului doi. Totusi, afacerile in T3 2009 sunt cu 25% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#gheorghe, #mariana, #petrom, #profit , #stiri Petrom