Profitul Petrom a scazut in 2007

Luni, 01 Octombrie 2007, ora 21:04
1041 citiri

Profitul net al Petrom ar putea ajunge la 2,17 miliarde lei la sfarsitul acestui an, peste estimarile companiei, care indicau un profit net de 1,693 miliarde lei in 2007 si usor mai mic decat profitul obtinut anul trecut, de 2,285 miliarde lei, arata un raport al Erste Bank publicat luni.Previziunile pentru acest an exprimate de Petrom luau in calcul, ca factori principali pentru scaderea profitului, inchiderea rafinariei Arpechim pentru revizie in luna aprilie si posibilele reduceri ale preturilor internationale ale petrolului. In contrast, petrolul s-a scumpit pe piata internationala, pana la niveluri record in luna septembrie, depasind 82 dolari pe baril.

Petrom a inregistrat, anul trecut, un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a cresterii vanzarilor companiei.

In primul semestru al acestui an, profitul net al Petrom a scazut cu 38% fata de intervalul similar al anului trecut, pana la 887 milioane lei (381 milioane dolari) din cauza aprecierii puternice a leului si a conditiilor nefavorabile din piata.

Potrivit raportului referitor la piata petroliera si a gazelor din Europa Centrala si de Est, profitul brut al Petrom, exprimat prin indicatorul EBITDA, care masoara castigurile companiei inainte de aplicarea dobanzilor, taxelor, deprecierii si amortizarilor, poate ajunge la 3,045 miliarde lei in acest an, iar veniturile pe 2007 se pot ridica la 11,337 miliarde lei.

Previziunile Erste Bank indica o crestere a profitului net al Petrom in urmatorii doi ani, pana la 2,5 miliarde lei in 2008 si trei miliarde lei in 2009, in conditiile in care veniturile s-ar mentine la un nivel similar celui din acest an, de 11,676 miliarde anul viitor si 11,336 miliarde in 2009.

"Investitorii care cumpara actiuni Petrom sunt atrasi mai ales de potentialul urias de consolidare si imbunatatire a eficientei. Investitiile in bunuri de capital sunt orientate catre imbunatatirea instalatiilor din rafinarii, de exemplu la Petrobrazi sau Arpechim, atat in plan economic, dar si ecologic. Noi consideram ca scumpirea gazelor naturale va deveni principalul motor de crestere a preturilor practicate de Petrom, avand in vedere nivelul nefavorabil al preturilor stabilite de stat", arata raportul bancii austriece.

Pe de alta parte, specialistii de la Erste subliniaza faptul ca Petrom este inca in urma companiilor rivale din regiune, din punctul de vedere al calitatii activelor si al eficientei, "in ciuda eforturilor intense depuse de catre OMV".

Erste isi mentine, in raportul publicat luni, tinta de pret de 0,608 lei pentru actiunile Petrom. "In ciuda structurii dezavantajoase a capitalului Petrom, analiza Erste sugereaza o subevaluare a titlurilor companiei."

"Cu toate acestea, daca luam in calcul media intre preturile actiunilor companiilor rivale din regiune, titlurile Petrom se tranzactioneaza cu o valoare suplimentara inclusa in pret. Acest lucru confirma ca Petrom poate oferi oportunitati importante, insa este improbabil ca acest lucru sa se intample in urmatorii doi sau trei ani", mai considera economistii de la Erste.

Titlurile Petrom au incheiat sedinta de luni, de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) la un pret de 0,5 lei, constant fata de sedinta precedenta, caruia ii corespunde o capitalizare de 28,322 miliarde lei.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <ahref=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...