Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Productia de titei si gaze a OMV Petrom a scazut cu 4% in T1

Productia de titei si gaze a OMV Petrom a scazut cu 4% in T1

Compania OMV Petrom, unul din cei doi mari producatori de titei si gaze din Romania, a inregistrat in primul trimestru al acestui an o scadere de 4% a productiei pana la 16,68 milioane barili echivalent petrol (bep), potrivit rezultatelor transmise vineri Bursei de Valori Bucuresti.

In primele trei luni ale anului trecut, productia de titei si gaze a OMV Petrom a fost de 17,3 milioane bep.

"Productia de titei si gaze a grupului in primele trei luni ale acestui an a fost cu 4% sub nivelul atins perioada similara din 2009, din cauza conditiilor meteo nefavorabile si a declinului natural, care nu a putut fi compensat in totalitate de contributia sondelor noi sapate si de derularea programului de lucrari la sonde", spun reprezentantii companiei.


In acelasi timp, productia de titei si gaze din Kazahstan a crescut cu 70% in primul trimestru comparativ cu primul trimestru al anului trecut datorita punerii treptate in productie a zacamantului Komsomolskoe.


De altfel, compania informeaza ca proiectul centralei electrice de la Brazi se desfasoara conform planului.


"Astfel, in primele trei luni din acest an a continuat livrarea pe santier a principalelor componente, precum si lucrarile de turnare a fundatiei la aproape toate cladirile si structurile.


Constructia conductei de gaze de 30 km, care va alimenta centrala, a continuat, de asemenea, si va fi finalizata in vara anului 2010", se arata in raportul transmis vineri BVB.


De asemenea, profitul net al OMV Petrom s-a dublat in primul trimestru, la 807 milioane lei, in timp ce vanzarile au crescut cu aproape 2%, la 3,93 miliarde lei.


In perioada similara a anului trecut, OMV Petrom a inregistrat un profit net de 325 milioane lei si vanzari de 3,87 miliarde lei.


Potrivit reprezentantilor companiei, rezultatele din primul trimestru al acestui an au fost influentate pozitiv de mediul favorabil al pretului la titei si de managementul optimizat al costurilor, pretul la titeiul Ural crescand cu 72% fata de primul trimestru din 2009.


De asemenea, numarul angajatilor OMV Petrom a scazut in primele trei luni ale acestui an cu 5%, la 27.626 salariati, fata de cei 28.984 angajati de la 31 decembrie 2009.


"In primul trimestru al anului 2010 am reusit sa continuam imbunatatirea constanta a rezultatelor noastre, in pofida mediului de activitate dificil, in care efectele obisnuite ale sezonalitatii au fost amplificate de recesiunea economica. In Explorare si Productie, iarna dificila si declinul natural au dus la scaderea productiei in Romania, in timp ce productia de titei din Kazahstan a continuat sa creasca datorita contributiei zacamantului Komsomolskoe; in plus, am continuat sa imbunatatim situatia costurilor", a declarat directorul general executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.


In ceea ce priveste perspectivele pentru 2010, reprezentantii OMV Petrom se asteapta ca principalii factori de influenta (pretul titeiului, marjele de rafinare si cursul de schimb), precum si piata pe care isi desfasoara activitatea, sa ramana volatile. De asemenea, compania estimeaza ca pretul titeiului va oscila in acest an intre 60 si 85 dolari pe baril.


Altfel, CEO-ul companiei a mentionat ca OMV Petrom va urmari implementarea in timp util a majoraii capitalului social.


OMV Petrom a aprobat in AGA din 29 aprilie majorarea capitalului social cu maximum 2,83 miliarde lei in urmatorul an.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1550 ori
Citeste mai multe despreomv petrom titei gaze productie