Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Preturile carburantilor vor scadea usor prin schimbul de produse Rompetrol-Petrom, spune Patriciu

Preturile carburantilor vor scadea usor prin schimbul de produse Rompetrol-Petrom, spune Patriciu

Preturile carburantilor la pompa comercializati de Rompetrol si Petrom ar putea scadea cu circa un eurocent pe litru (trei bani/litru) la unele benzinarii ale firmelor in urma schimbului de produse intre cele doua companii, potrivit presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu.

"Schimburile de produse intre rafinarii, in asa fel incat sa fie economisite cheltuielile de transport, sunt foarte obisnuite atat in tradingul la nivel national intre diverse regiuni cat si in interiorul unor piete. Pentru consumator un astfel de schimb inseamna ieftinerea carburantilor", a declarat Patriciu, marti, agentiei MEDIAFAX.

Petrom si Rompetrol au anuntat, la sfarsitul lunii februarie, ca intentioneaza sa incheie un contract privind livrarea reciproca de produse, in baza caruia fiecare dintre cele doua firme se va aproviziona cu carburanti de la rafinaria celeilalte companii si va vinde produsele in statiile proprii din zonele apropiate unitatii de procesare.

Intrebat cand urmeaza sa fie incheiat acest contract, Patriciu a precizat ca partile asteapta un raspuns din partea Consiliului Concurentei, desi schimbul de produse intre doua companii are ca efect reducerea preturilor si nu se incalca legislatia din domeniul concurentei.

"Se asteapta un raspuns de la Consiliul Concurentei. Noi i-am notificat ca sa nu avem dupa aceea reprosuri. Dupa ce vom primi acest raspuns, de a doua zi se pot face astfel de tranzactii", a spus Patriciu.

Contractul prevede achizitionarea a pana la 5.000 de tone de benzina si motorina lunar, de la rafinariile Petromidia (Rompetrol Rafinare) si Petrobrazi (Petrom), pentru o perioada de un an.

In prezent, pretul benzinei comercializata in statiile Rompetrol este cuprins intre 3,2 lei si 3,7 lei/litru iar un litru de motorina costa intre 3,07 lei si 3,37 lei, in functie de sortiment.

In statiile de distributie apartinand Petrom un litru de benzina se comercializeaza la un pret cuprins intre 3,06 lei si 3,74 lei iar motorina costa intre 3 lei si 3,33 lei/litru.

Petrom si Rompetrol sunt principalele companii petroliere romanesti, detin cele mai mari rafinarii si cele mai extinse retele de distributie.

Petrom face parte din grupul austriac OMV si are doua rafinarii, la Pitesti si Ploiesti, precum si o retea de benzinarii formata din peste 550 de statii.

Grupul Rompetrol, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, are o singura rafinarie importanta, Rompetrol Rafinare Constanta, precum si o unitate cu o capacitate redusa, Vega Ploiesti. Grupul este inregistrat in Olanda si desfasoara activitati in 13 state. Pe piata romaneasca, Rompetrol detine circa 300 de benzinarii.


Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1056 ori