''Pomana'' cu actiuni Petrom pentru salariati, amanata de Ministerul Justitiei

Joi, 31 August 2006, ora 04:21
864 citiri

Guvernul a amanat miercuri aprobarea proiectului de hotarare privind vanzarea pachetului de 8 la suta din actiunile Petrom catre salariati, a anuntat, la Palatul Victoria, premierul Calin Popescu-Tariceanu, adaugand ca Ministerul Justitiei a formulat anumite rezerve pe marginea acestui act normativ.Tariceanu a spus ca legea prevede acordarea posibilitatii salariatilor Petrom sa cumpere actiuni, dar s-a considerat ca actuala forma a proiectului crea anumite ambiguitati.

'Proiectul de hotarare de guvern nu poate sa introduca elemente suplimentare, el nu poate decat sa precizeze conditiile in care salariatii Petrom, la data privatizarii, decembrie 2004, pot sa cumpere aceste actiuni si nu exista alte categorii suplimentare care sa poata beneficia de acest drept', a explicat primul-ministru.

Vinzarea actiunilor Petrom catre salariati este una dintre cele mai mari afaceri din acest an, avind in vedere ca pachetul valoreaza acum pe Bursa circa 650 de milioane de euro,iar salariatii cumpara actiunile la un pret mult mai mic.

Cum este normal, un evenimet de asemenea anvergura, cu un potential urias de castig, atrage si marii "rechini" financiari. Sub pretextul ca salariatii nu au destui bani pentru a cumpara direct cele 8 procente, conducerea sindicatului Petrom - prin presedintele miliardar Liviu Luca - ar fi dorit crearea unei companii care sa plateasca contravaloarea acestora. De actiunile Petrom a fost interesat si presedintele partidului Conservator, Dan Voiculescu.

De altfel, presedintele Traian Basescu a atentionat repetat ca grupuri de interese continua sa faca presiuni si ca Guvernul Tariceanu ar trebui sa fie foarte atent.

Bloombiz

si

Agentia Rompres