PNL: Esecul Petrom arata lipsa de credibilitate a Guvernului

Luni, 25 Iulie 2011, ora 16:38
1594 citiri
PNL: Esecul Petrom arata lipsa de credibilitate a Guvernului

Nereusita listarii Petrom este dovada lipsei de credibilitate a Executivului si perceptia negativa asupra economiei, crede PNL, cerand Guvernului sa-si asume responsabilitatea pentru esecul vanzarii pachetului de 9,84% din companie, conform NewsIn.

"Apreciem ca Guvernul s-a hazardat lansand aceasta oferta intr-o perioada in care volumul tranzactiilor pe bursa era extrem de scazut.

Insuccesul a fost, de altfel, anticipat de un declin dramatic al investitiilor straine in Romania, care se afla la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu", precizeaza liberalii.

PNL considera ca modul in care a fost gandita oferta de vanzare si momentul care a fost ales "au compromis o actiune importanta, aceea de a da consistenta pietei de capital prin listarea companiilor de stat".

"In urma acestei nereusite, listarea unor pachete de actiuni la Nuclearelectrica si Hidroelectrica devine iluzorie pe termen scurt, iar cea a pachetului Petrom nu se va putea relua decat peste cel putin un an", se mai arata in comunicat.

Potrivit liberalilor, explicatia pentru esec oferita de ministrul Economiei, Ion Ariton - anume ca Guvernul "a tinut la pret" - ar fi "o simpla formula demagogica, in spatele careia se incearca ascunderea unui esec rasunator".

"La acesta a contribuit decisiv climatul economic caracterizat de incertitudine si impredictibilitate, in vreme ce lipsa evidenta de viziune a guvernului si legislatia, care descurajeaza mediul de afaceri, au generat scepticismul investitorilor", conchid liberalii.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat vineri ca oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile SC OMV Petrom SA va fi reluata "intr-o perioada mai propice", cel mai probabil in primul trimestru din anul viitor.

"Perioada aceasta a fost destul de dificila pe plan international. Ati vazut ce s-a intamplat saptamana aceasta in Grecia, Spania, Italia.

Noi, impreuna cu consultantii, vom analiza o perioada propice pentru a relua vanzarea actiunilor Petrom, care va fi cel mai probabil in trimestrul I al anului viitor.

Situatia nu este urgenta pentru noi, nu ne grabim sa vindem. Am tinut la pret. Vom relua procesul, pentru ca am pus un pret minim sub care noi nu vrem sa vindem", a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a anuntat vineri, printr-un comunicat, ca oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile SC OMV Petrom SA, efectuata de MECMA, prin OPSPI, a esuat, intrucat subscriptiile inregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a inchide oferta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#petrom, #petrom listare, #petrom privatizare, #actiune petrom , #stiri Petrom