Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Petrom va infiinta o noua societate care sa desfasoare operatiunile petrochimice ale Arpechim in aprilie

Petrom va infiinta o noua societate care sa desfasoare operatiunile petrochimice ale Arpechim in aprilie
Petrom va infiinta, in luna aprilie, o companie care sa se ocupe de produsele petrochimice ale Arpechim, urmand ca aceasta companie sa fie preluata cel mai probabil de Oltchim prin intermediul unei tranzactii financiare sau de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care sa devina actionar majoritar, a declarat miercuri, in cadrul unui seminar, directorul executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.


"Vom crea aceasta companie in aprilie si dorim sa externalizam divizia de petrochimie pentru ca aceasta este strategia noastra in acest sens. Nu stiu care sunt modalitatile prin care Oltchim o va prelua, asta ramane de vazut", a spus Mariana Gheorghe.

Directorul Petrom a precizat ca AVAS ar putea deveni actionar majoritar la noua companie, insa modalitatile exacte de transfer urmeaza sa fie stabilite in viitor.

Potrivit unui comunicat al Oltchim, remis Bursei de Valori Bucuresti, compania a demarat, prin intermediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), tratativele cu Petrom pentru preluarea pirolizei de la rafinaria Arpechim Pitesti.

De asemenea, in urma propunerilor companiei, AVAS a acceptat sa initieze procedurile pentru ca partea de exploatare miniera a sarii si calcarului din zona Valcea, din cadrul Exploatarii Miniere Valcea, care apartine Societatii Nationale a Sarii, sa fie constituita ca o entitate juridica distincta, in cadrul careia sa detina participatii atat Oltchim cat si Uzinele Sodice Govora.

Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, declara, recent, la Ramnicu Valcea, ca pentru consolidarea activitatii combinatului chimic mai sunt necesare o serie de masuri, astfel incat Oltchim sa nu mai depinda de fluxurile de materii prime si sa preia activele necesare pentru realizarea acestora de la Arpechim Ploiesti si de la Societatea Nationala a Sarii.

Potrivit sefului AVAS, in 2007 combinatul Oltchim Ramnicu Valcea va fi pregatit pentru privatizare, insa majorarea de capital necesara pentru dezvoltarea capacitatilor de productie nu implica doar decizia AVAS ci si acordul Comisiei Europene.

Oltchim este una dintre cele mai mari companii de produse chimice din Romania, infiintata in anul 1966 sub denumirea de Combinatul Chimic Ramnicu Valcea. Lucrarile de investitii in companie au inceput in luna iulie 1966, iar prima instalatie pusa in functiune a fost Instalatia de Electroliza cu catod de mercur, la data de 28 iulie 1968. In anul 1990, Combinatul Chimic Ramnicu Valcea a devenit societate comerciala pe actiuni, sub denumirea SC Oltchim SA.

Petrom face parte din cel mai mare grup de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est - OMV, avand rezerve de petrol si gaze de peste 1,4 miliarde de barili echivalent petrol (bep), o productie zilnica de aproximativ 340.000 bep si o capacitate de rafinare de 26,4 milioane tone pe an. In prezent, OMV detine 2.457 de statii de distributie in 13 tari. Cota de piata a grupului in segmentul de Rafinare si Marketing in regiunea Dunarii este in prezent de aproximativ 18 la suta.


Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 750 ori