Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Petrom va explora la Ajud gaze naturale si gaz condensat

Petrom va explora la Ajud gaze naturale si gaz condensat
Petrom a descoprit la Adjud primul bloc de explorare a gazelor naturale si gazului condensat prin utilizarea de tehnologii moderne de explorare, urmand ca pana la finele anului 2007 sau inceputul anului 2008 sa inceapa productia.

Conform companiei, infrastructura existenta in zona poate fi folosita pentru dezvoltarea accelerata a zacamantului Petrom. Sonda de explorare 570 Torcesti a fost forata in Blocul de explorare I, Adjud. In perioada de efectuare a probelor s-a estimat un volum zilnic de productie de 130.000 mc de gaze naturale si 11 tone de gaz condensat (aproximativ 900 bep/zi).

'Tehnologiile moderne de explorare pe care le-am aplicat si, in special, cea seismica 3D si 2D, stau la baza acestor succese rapide obtinute in explorare. Conform strategiei noastre de explorare, in 2005 am initiat programe intensive de explorare seismica, iar la sfarsitul anului 2006 a fost lansata o noua campanie de foraje. Descoperirea de la Torcesti este una dintre primele sonde din cadrul acestei noi campanii de foraj si demonstreaza ca ne aflam pe drumul cel bun. Vom continua sa investim pentru a utiliza la scara larga cele mai moderne tehnologii din domeniu. Numai in acest an, jumatate din bugetul de investitii, de peste 1 miliard de euro, al Petrom va fi directionat in upstream', a declarat Werner Ladwein, membru al Directoratului Petrom.

Rezultatele mentionate au fost inregistrate la sonda 570 Torcesti, in cadrul activitatilor derulate pe Blocul de explorare I Adjud, in apropiere de Focsani. Sonda 570 Torcesti a fost forata la sfarsitul anului 2006, la o adancime de 2.986 metri. Pentru a evalua potentialul comercial al zacamantului, au fost achizitionate deja inca 250 km de seismica 2D si, de asemenea, vor continua forajele unor noi sonde.

'Intentionam sa incepem cat mai devreme faza de dezvoltare a acestui nou zacamant. Estimam ca putem demara deja productia la sfarsitul anului 2007 sau inceputul lui 2008. Vom fora o noua sonda si vom finaliza instalatia de tratare a gazelor, conducta de transport si statia de masurare a acestora', a adaugat Werner Ladwein.

In urma rezultatelor obtinute in baza acestui nou concept de explorare, Petrom va continua activitatile de explorare in zona.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1495 ori