Petrom va continua, in urmatoarele trei luni, productia de carburanti la Arpechim

Vineri, 01 Iunie 2007, ora 15:28
1031 citiri

Petrom a cazut de acord cu autoritatile de mediu asupra unui plan de inchidere a Rafinariei Arpechim care va permite companiei sa continue productia de carburanti si produse petrochimice inca trei luni luni de zile, potrivit informatiilor obtinute vineri de agentia NewsIn.

"Nu vor exista intreruperi in alimentarea cu produse petroliere in urmatoarele trei luni. Arpechim isi va continua activitatea pana la inceputul lunii octombrie, implementand in acelasi timp planul de inchidere", au declarat, vineri, agentiei NewsIn, surse din Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Potrivit Petrom, planul de inchidere temporara a rafinariei Arpechim a fost aprobat de o comisie formata din reprezentanti ai Inspectoratului de Urgenta Arges, Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Pitesti si ai Agentiei pentru Protectia Mediului Arges si tine seama de standardele de siguranta si securitate aplicabile pentru aceasta activitate.

"Inchiderea temporara a rafinariei, indeaproape monitorizata de reprezentantii autoritatilor de mediu, este un proces complex, care se deruleaza conform principiilor Directivei SEVESO II. Directiva SEVESO II se aplica obiectivelor in care sunt prezente substante periculoase in cantitati suficiente pentru a exista pericolul producerii de accidente majore. Prin aplicarea acesteia se limiteaza posibilitatea producerii de accidente, precum si consecintele asupra populatiei si mediului. Aceeasi directiva impune titularilor de activitate luarea de masuri preventive pe baza unor proceduri privind planificarea, inspectia si raportarea", mentioneaza comunicatul Petrom.

Compania mai anunta ca planul elaborat in conformitate cu Directiva SEVESO II include o serie de actiuni, care, in prima faza, se refera la elaborarea de catre o firma de specialitate a unui studiu pentru conservarea instalatiilor in rafinaria Arpechim si in Petrochimie, in conditii de siguranta. Dupa primirea studiului vor fi implementate modificarile necesare pentru conservarea instalatiilor si se va incepe inchiderea treptata a rafinariei.

In paralel, Petrom va depune toate eforturile pentru a se conforma cerintelor de mediu, mai mentioneaza documentul citat.

In urma intalnirilor cu reprezentantii autoritatilor de mediu, au fost clarificate toate recomandarile pentru conformarea in cel mai scurt timp. Petrom a demarat un program accelerat de realizare a modificarilor necesare si estimeaza ca la sfarsitul lunii iulie vor fi finalizate lucrarile minime necesare pentru incetarea efectelor deciziei de suspendare a Autorizatiei Integrate de Mediu a Arpechim.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declara, in urma cu doua zile, ca pentru Petrom cheltuielile pentru indeplinirea standardelor de mediu sunt modice in comparatie cu profitul companiei pe anul trecut.

"In cateva luni se pot moderniza cele cinci rezervoare. Nu cred ca Arpechim se va inchide", spunea ministrul economiei.

Premierul Tariceanu afirma, marti, ca ii va cere ministrului mediului, Attila Korodi, "sa faca presiuni asupra Petrom" pentru a se incadra in normele de mediu la Arpechim, prezentand ca argument diferenta intre cota de profit datorata de companie statului si necesarul de investitii de mediu.

Agentia pentru Protectia Mediului Arges a suspendat, luni, autorizatia de mediu a Rafinariei Arpechim din Pitesti, din cauza neindeplinirii de catre Petrom a mai multor angajamente, masura atragand dupa sine sistarea activitatii de productie pentru o perioada de pana la sase luni.

Potrivit fostului comisar-sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, Arpechim a fost amendata, anul trecut, cu patru miliarde de lei si cu alte 2,3 miliarde lei, in acest an, din cauza nerespectarii cerintelor de mediu.

OMV a cumparat, in 2004, Petrom, cea mai mare companie petroliera a Romaniei. Contractul de privatizare a Petrom permite noului actionar majoritar, OMV, sa vanda Arpechim, Doljchim, statii de distributie si zacamantul Suplacu in cadrul programului de restructurare.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)


Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...