Petrom si SNLO vor suplini lipsa gazelor rusesti

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 10:04
1416 citiri
Petrom si SNLO vor suplini lipsa gazelor rusesti

Petrom si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) vor asigura necesarul de pacura si carbune CET-urilor, a declarat ieri pentru NewsIn ministrul Economiei, Adriean Videanu. "Am gasit solutia cu Petrom si SNLO. Unele CET-uri mai aveau stocuri de pacura si carbune doar pentru cateva zile, au fost mai lenese. Le vom asigura necesarul de pacura si carbune, nu este nicio problema la niciuna", a precizat ministrul Adriean Videanu.


Potrivit acestuia, stocurile sunt suficiente pentru a trece peste aceasta iarna.


In prezent, 23 de CET-uri se afla in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor, iar Ministerul Economiei are in administrare 16 CET-uri, a mai spus Videanu .


De asemenea, directorul general al SNLO, Eugen Davidoiu, a declarat, ieri, pentru NewsIn ca a transmis Ministerului Economiei date despre stocurile companiei.


"Avem logistica, rezervele si capacitatea de a produce cantitatea de carbune energetic inferior necesar Romaniei, pentru a traversa criza energetica", a precizat Eugen Davidoiu.


Si compania Petrom este pregatita sa furnizeze, contra cost, aproximativ 70-75 kilotone de pacura pentru CET-uri, pana la sfarsitul lunii ianuarie, potrivit reprezentantilor companiei.


Adriean Videanu a declarat astazi, ca a fost sistata livrarea gazelor prin statia Mediesul Aurit, la ora 08.53, prin care intrau 2,5 milioane metri cubi gaze pe zi.


Totodata, ministerul Economiei a anuntat ieri dimineata ca gigantul rus Gazprom a sistat complet livrarile de gaze prin statia Iasccea 2 si prin urmare statia a fost inchisa pentru a evita depresurizarea. Cantitatea de gaze naturale intrata prin acest punct era de 4,7 milioane mc/zi.


De asemenea, Rusia a incetat complet miercuri tranzitul de gaz destinat Europei pe teritoriul ucrainean, a anuntat purtatorul de cuvant al companiei ucrainene a hidrocarburilor, Naftogaz , Valentin Zemlianski citat de AFP.


Premierul Emil Boc si ministrul economiei au dat asigurari ca nici un consumator casnic nu va fi afectat de oprirea livarii gazelor din import, precizand ca una dintre masuri va fi reducerea consumului de gaze la CET-uri, care vor utiliza in perioada urmatoare pacura si carbune.


Cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, a sistat de la 1 ianuarie 2009 furnizarea de gaz pentru Ucraina, in urma unei dispute contractuale.