Petrom se teme pentru situatia financiara a companiei si siguranta locurilor de munca

Sambata, 14 Februarie 2009, ora 19:21
3852 citiri
Petrom se teme pentru situatia financiara a companiei si siguranta locurilor de munca

Petrom recomanda salariatiilor si fostilor angajati care au castigat in instanta anumite sume in urma unor litigii cu compania sa returneze banii, iar celor care au procese pe rol sa renunte la actiunea in justitie.

"Dorim sa ii incurajam pe cei dintre dumneavoastra care nu au renuntat inca la procesele aflate in curs de judecata sau nu au returnat sumele castigate sa actioneze cu bun simt si responsabilitate fata de companie. in acest sens, am atasat Anexa 1 care va prezinta pasii pe care ar trebui sa ii urmati pentru a returna banii si Anexa 2 care va prezinta pasii pe care ar trebui sa ii urmati pentru a va retrage dintr-un  proces aflat in curs de judecata", se arata intr-o scrisoare semnata de conducerea Petrom si transmisa joi angajatilor.

Petrom mentioneaza ca, incepand din anul 1997, o serie de bonusuri, prime si indemnizatii au fost incluse in salarii, in cadrul procesului de crestere anuala a salariilor. Aceasta masura a fost luata la cererea autoritatilor si in urma acordului cu sindicatele. Sumele incluse in salarii au fost indexate succesiv.

"Dupa cum probabil stiti, Petrom se confrunta in prezent cu o serie de aspecte juridice delicate si complexe. (...) in prezent, exista un numar de actuali si fosti angajati Petrom care doresc sa obtina, prin actionarea in instanta, avantaje personale, printr-o interpretare a unor prevederi ale Contractului Colectiv de Munca intentionat diferita de cea care s-a dorit si s-a agreat impreuna cu partenerii nostri, reprezentantii sindicatelor. Petrom dezaproba aceste initiative abuzive, tinand cont ca a respectat concluziile negocierilor cu sindicatele si a platit sumele rezultate", se spune in scrisoarea adresata salariatilor.

Compania a anuntat in luna august a anului trecut ca, din anul 2007, este implicata in litigii cu mai multi fosti si actuali salariati, care solicita plata unor prime de Craciun si de Paste, in baza Contractului Colectiv de Munca. La acea data Petrom a aratat ca, in urma unei analize, si pe baza deciziilor instantelor judecatoresti, a constituit un provizion de 446,6 milioane de lei, pentru evetualitatea pierderii proceselor.

"Petrom este implicat in litigii demarate de mai multi fosti si actuali salariati, avand ca baza interpretarea diferita a unor clauze din Contractul Colectiv de Munca privind acordarea unor bonusuri.
Petrom dezaproba initierea acestei actiuni si considera initiativa nejustificata, intrucat platile ce decurg din aceste drepturi au fost deja efectuate de catre companie la momentul in care Petrom si partenerul social au convenit", potrivit datelor companiei transmise la solicitarea agentiei MEDIAFAX.

In scrisoarea catre salariati, oficialii Petrom afirma ca incertitudinile privitoare la procesele initiate de salariati, impreuna cu criza financiara si cu contextul negativ al industriei de petrol si gaze, vor avea un efect negativ asupra situatiei financiare a companiei si sigurantei locurilor de munca.

"Aceasta situatie, combinata cu criza financiara si cu contextul negativ al industriei de petrol si gaze, ar putea avea un impact nefavorabil asupra sigurantei locului de munca si a viitoarelor modalitati de recompensare a salariatilor", se mentioneaza in scrisoare.

In urma unei analize a litigiilor initiate de angajati pentru obtinerea in instanta a unor drepturi salarile, oficialii Petrom arata ca multi angajati au decis sa nu recurga la decizii judecatoresti pentru obtinerea de bani, iar altii, care au castigat in instanta, au decis sa returneze sumele sau chiar sa renunte la procese.

"S-a constat ca un numar din ce in ce mai mare de salariati care au dat in judecata compania fie au decis sa renunte la procesele aflate in curs, fie au decis sa returneze banii castigati in urma unei solutii pronuntate in favoarea lor. Apreciem foarte mult aceste actiuni exemplare si va asiguram ca ati luat o decizie corecta. (...) Exista printre dumneavoatra persoane care au decis sa nu actioneze in instanta compania. intelegem ca a fost dificil sa luati aceasta hotarare, motiv pentru care dorim sa ne exprimam aprecierea pentru loialitatea de care ati dat dovada", se spune in scrisoare.

Compania recomanda angajatilor care nu au renuntat inca la procese si celor care nu au dat inapoi sumele castigate in instanta sa le returneze si prezinta pasii pe care salariatii trebuie sa ii urmeze.

Cum poți obține în scurt timp sume de până la 5000 de lei
Cum poți obține în scurt timp sume de până la 5000 de lei
În multe momente ne putem trezi cu situații neașteptate care să ne pună în dificultate, în special cele de natură financiară. În astfel de cazuri trebuie să știm ce avem de făcut și...
Ce taxe scad în România. Parlamentul a votat proiectul de lege
Ce taxe scad în România. Parlamentul a votat proiectul de lege
Scad taxele în România pentru cetățenii implicați în partaje și divorțuri. Taxele judiciare scad cu aproape 50%, potrivit proiectului de lege inițiat de Guvern și aprobat de Parlament....
#actiune, #bani, #litigii, #petrom, #salariati , #stiri Petrom

Curs valutar

1 EUR = 4.9752 RON

-0.0007

1 USD = 4.5471 RON

-0.0050
  1. Salariul minim european, la un pas de a intra în vigoare. Cum ar putea fi calculate veniturile anagajaților români
  2. Continuă concedierile în industria auto. Unul dintre cei mai mari producători din România trimite acasă 800 de angajați
  3. Daune de zeci de mii de euro pentru un angajat al Amazon din România. Compania acuzată de hărțuire deghizată în "managementul performanței"
  4. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  5. Competențele pe care le caută angajatorii. Ce cunoștințe devin cruciale în următorii cinci ani
  6. Ministerul Muncii vrea să accelereze angajarea persoanelor cu dizabilități. Care este planul Simonei Bucura-Oprescu
  7. Cum poți obține în scurt timp sume de până la 5000 de lei
  8. De ce aleg muncitorii din Pakistan să se angajeze în România?
  9. Ce tipuri de credite sunt disponibile pentru fermieri?