Petrom s-a ingrasat fentind bugetul

Miercuri, 12 Octombrie 2005, ora 03:10
803 citiri

Scumpind masiv carburantii, sub pretextul cresterii cotatiilor internationale ale titeiului, Petrom a ajuns la profituri ametitoare. Statul s-a ales insa cu firimituri din redeventa pentru titeiul scos din pamint.

Petrom a fost si ramine singura companie care extrage titei din subsolul Romaniei. Pentru acest titei, care este bogatie naturala nationala, Petrom este obligata sa plateasca o redeventa statului roman.

Potrivit Legii petrolului, redeventa este cuprinsa intre 3,5% din pretul titeiului, in cazul zacamintelor care produc sub 10.000 de tone pe trimestru, si 13,5% din pretul titeiului extras din zacaminte care produc peste 100.000 de tone.

Asadar, daca procentul e fix, suma din care se calculeaza e variabila, pentru ca pretul titeiului fluctueaza.

Insa, in ciuda cresterii exorbitante a pretului titeiului, in primul semestru al anului in curs redeventa platita de Petrom statului a fost cu doar 27% mai mare decit in perioada similara a anului trecut. Potrivit unor surse din industria petroliera, in primul semestru din 2005 redeventa a fost de 1.343 de miliarde de lei vechi, cu doar 293 de miliarde mai mult decit in primul semestru din 2004. Asta in conditiile in care cantitatea de titei extrasa a ramas relativ constanta, in jurul valorii de 2,6 milioane de tone.

Dublul standard al cotatiei

Deci, redeventa a crescut cu doar 27%, in conditiile in care, raportindu-ne la aceeasi perioada, cotatia internationala a titeiului, unul dintre argumentele forte avansate de Petrom pentru justificarea cresterii preturilor la carburanti, a crescut cu circa 65%. Mai precis, de la 34 de dolari barilul, in iunie 2004, la 56 de dolari barilul in iunie 2005, pe piata londoneza. Asadar, Petrom foloseste argumentul cresterii cotatiilor internationale pentru a-i taxa pe romani la pompa, dar uita de el atunci cind trebuie sa plateasca redeventa statului. Redeventa este in directa legatura cu pretul petrolului extras de Petrom. Numai ca Petrom poate sa puna ce pret vrea muschii ei pentru titeiul extras si introdus in rafinarie, pentru ca nici o institutie din Romania nu poate impune, controla sau aviza acest pret. Petrom a raportat un pret mediu de 8,6 milioane de lei vechi pentru tona extrasa, in semestrul doi din 2005, in conditiile in care la 55 de dolari barilul, valoare in jurul careia a fluctuat barilul pe piata externa, tona ar costa cam 10,4 milioane de lei. Insa, daca ar fi crescut pretul, Petrom ar fi trebuit sa plateasca o redeventa mai mare.

Profit pe seama pretului la pompa

Am putea plinge pe umerii companiei petroliere, spunind ca ne-a facut un bine, pentru ca a bagat titei ieftin in rafinarie. Dar nu trebuie uitat ca Petrom a avut un profit fenomenal in primul semestru din 2004. 601 milioane de lei noi (164 de milioane de euro), de aproape sase ori mai mare decit in primul trimestru al anului trecut. Oficialii companiei au recunoscut ca principalul motiv este cotatia titeiului, care se regaseste in preturi mai ridicate la pompa. Cum Petrom nu poate (sau nu vrea) sa faca publice rezultatele financiare pe fiecare sector de activitate (productie, rafinare, distributie), rezulta clar ca, daca a obtinut un asemenea profit, a preferat sa-si puna un pret mai mic pentru titeiul extras si introdus in rafinarie (pentru a plati o redeventa mai mica), iar diferenta si-a compensat-o cu virf si indesat prin preturile mai mari de la pompa.

Mihai Nicut

Cotidianul