Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Petrom: Romania isi poate reduce dependenta energetica prin investitii anuale in titei si gaze

Petrom: Romania isi poate reduce dependenta energetica prin investitii anuale in titei si gaze


Dependenta de importuri a Romaniei se va putea reduce, in viitor, daca vor fi realizate anual investitii in titei si gaze de 1 - 2 miliarde de euro, conform Strategiei Petrom 2021 "Performanta durabila pentru crestere", a declarat, miercuri, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Directorul Petrom a precizat ca, in prezent, dependenta de importuri in sectorul energetic romanesc este de 20% - 30%, in timp ce in Europa este de 50-55%. Pana in 2030, insa, aceasta dependenta va creste la 46%, context in care sunt necesare investitii de 1 - 2 miliarde euro anual, pentru a o diminua, spune directorul executiv al Petrom.

Directorul general al Petrom a subliniat ca aceasta investitie de un miliard de euro anual in productia interna inseamna o valoare economica importanta pentru Romania.

"Un miliard de euro pentru productia clasica inseamna opt milioane tone echivalent petrol la preturile actuale, circa 26.000 locuri de munca/an, direct si indirect, o contributie de 2,3 miliarde euro la PIB si 600 milioane euro la bugetul national, pe durata de viata a activelor achizitionate cu acest miliard", a subliniat Mariana Gheorghe.

Daca aceste investitii nu se realizeaza, atunci banii vor fi folositi pentru a importa 5,5 milioane tep titei, nu ar exista contributie la PIB, numarul de locuri de munca create ar fi nesemnificativ, iar aceste importuri ar avea un impact negativ asupra contului curent.

Mariana Gheorghe a subliniat ca Petrom va continua sa investeasca in medie 0,8 - 1,2 miliarde euro pe an, in conditiile unui mediu favorabil investitiilor.

In perioada 2009 - 2011, investitiile Petrom au totalizat, in medie, 1,1 miliarde euro pe an.

Pentru 2012 - 2014 se prevad investitii medii de 0,8 - 1,2 miliarde euro.

Petrom vrea sa investeasca intre 800 mil. euro si 1,2 mld. euro pe an

OMV Petrom face profit de 2 miliarde de lei in primul semestru, cu 16% mai mult ca anul trecut

Petrom a contribuit cu peste 600 de milioane de euro la profitul OMV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2067 ori