Petrom: Romania ar putea creste importurile si exporturile de energie si gaze

Marti, 09 Februarie 2010, ora 15:35
2547 citiri
Petrom: Romania ar putea creste importurile si exporturile de energie si gaze

Importurile si exporturile Romaniei de energie si gaze ar putea creste, iar tara noastra ar putea deveni exportator de gaz "mai devreme", a declarat intr-un interviu pentru NewsIn Razvan Nicolescu, responsabil cu activitatea de afaceri publice ale producatorului Petrom.

"Acestea (cresterea exporturilor, respectiv a importurilor - n.r.) sunt principiile pietei unice europene la care am aderat si noi in 2007.

Nimeni nu poate impiedica importurile si nici exporturile.

Daca vom avea o productie de energie electrica si gaz natural mai mare decat consumul nostru intern, am putea avea incasari din exportul de energie electrica si gaz natural cu un impact pozitiv pe balanta comerciala a tarii.

De fapt, la energie electrica deja se intampla intr-o masura acest lucru.

Daca se finalizeaza Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda cantitatea de energie eletrica exportata ar putea creste", a mentionat Nicolescu.

In ceea ce priveste sectorul gazelor, reprezentantul Petrom, unul din cei doi mari producatori din Romania, spune ca este voie de investitii noi pentru a stabiliza sau creste productia.

"Eu personal sunt foarte optimist in legatura cu posibilitatea descoperii unor noi rezerve noi de gaz pe teritoriul Romaniei sau in Marea Neagra.

In plus, construierea unui terminal de gaz natural lichefiat (GNL) la Constanta ar putea transforma Romania intr-un exportator de gaz mai devreme decat ne putem imagina", a precizat Razvan Nicolescu.

De asemenea, acesta a precizat ca este nevoie de investitii mari pentru a construi terminal GNL sau pentru a realiza noi decoperiri de resurse.

"Investitiile nu apar decat daca piata este functionala", a afirmat Nicolescu.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#energie, #export, #gaze, #import, #romania , #stiri Petrom