Petrom preia afacerile cu GPL ale Shell in Romania

Marti, 08 Mai 2007, ora 18:04
997 citiri

Petrom a decis sa-si exercite dreptul de preemptiune la achizitia pachetului majoritar de actiuni la firmele Shell Gas Romania si Trans Gas Services SRL, de la grupul Shell.

In urma acestei operatiuni, Petrom va deveni cel mai mare operator de pe piata locala de gaz petrolier lichefiat.

"Achizitia ne va permite sa ne consolidam pozitia pe care o detinem pe piata de GPL din Romania. Aceasta tranzactie creeaza sinergii cu activitatile noastre pe piata de GPL si ne permite sa ne crestem cota de piata, care, in prezent, este de circa 17% pentru distributia de butelii si de 2% pentru autogaz", a declarat intr-un comunicat Tamas Mayer, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatile de marketing.

Compania Petrom nu mentioneaza care este valoarea acestei tranzactii.

Shell a anuntat in martie 2007 ca a vandut firmei franceze Rubis afacerea cu gaz petrolier lichefiat din Romania, Germania, Bulgaria, Spania, Cehia si Elvetia. Pentru Romania, tranzactia era conditionata de neexercitarea unui drept de preemtiune detinut de Petrom.

Shell Gas Romania a fost infiintata in 1996, ca un joint-venture in care Shell detine 55% din actiuni, iar Petrom restul de 45%. Divizia Shell de GPL din Romania este reprezentata de Shell Gas Romania si Transgas Services. Tranzactia presupune preluarea ambelor companii. In urma tranzactiei, Petrom va detine integral capitalul Shell Gas Romania.

Finalizarea tranzactiei este conditionata de semnarea documentelor necesare tranzactiei cu Shell Gas (LPG) Holdings BV si de avizul Consiliului Concurentei, care se preconizeaza ca va fi obtinut in trimestrul trei al acestui an, se arata in comunicatul Petrom.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...