Petrom, lovit de criza

Vineri, 08 Mai 2009, ora 11:31
1429 citiri
Petrom, lovit de criza

Petrom, cea mai mare companie din Romania dupa valoarea de piata, va folosi in continuare instrumentele de acoperire a riscului valutar (hedging), va controla mai strict cheltuielile si va reduce investitiile din acest an, ca sa faca fata ieftinirii petrolului si scaderii cererii de petrol si gaze.

"Cu un accent deosebit pe imbunatatirea eficientei si monitorizarea costurilor, precum si datorita politicii prudentiale in ceea ce priveste gradul de indatorare, suntem increzatori in capitacitatea companiei de a depasi cu succes provocarile contextului economic nefavorabil", sustin reprezentantii societatii.

Injumatatirea pretului la titei s-a reflectat cel mai puternic asupra profitului operational al companiei, care a scazut cu 83%, ajungand la 180 milioane lei (42,2 milioane euro), dupa ce in primele trei luni ale anului trecut acesta se cifra la 1,029 miliarde lei. In schimb, aprecierea dolarului a redus partial efectul negativ al preturilor titeilor, potrivit raportului trimestrial al companiei.

Totodata, costurile interne de productie ale Petrom au avansat cu 12% in primul trimestru din 2009, fata de perioada echivalenta a anului trecut, insa exprimate in dolari, acestea afiseaza o scadere de 16%, tot pe fondul aprecierii dolarului, ceea ce a compensat scaderea volumelor de productie.

Profitul net afisat de Petrom pentru primul trimestru al acestui an a scazut cu 48%, la 506 milioane lei, fata de cel de 977,03 milioane lei obtinut in primele trei luni din 2008. Afacerile companiei s-au cifrat la 3,03 miliarde lei, in primul trimestru din 2009, fiind cu 18,3% mai mici decat cele afisate in perioada similara a anului anterior, de 3,71 miliarde lei.

"Evolutia nefavorabila a preturilor la titei si situatia economica deteriorata, ce au continuat pe parcusul primului trimestru din 2009, au exercitat presiune asupra rezultatelor noastre", a spus Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

Scaderea profitului net, din primul trimestru al acestui an, a fost totusi atenuata de utilizarea instrumentelor de acoperire a riscului valutar (instrumente de hedging). In schimb, profitul operational operational a fost afectat puternic de evolutia nefavorabila a preturilor la titei, comprimandu-se cu 83%, la 180 milioane lei (42,2 milioane euro).

In intervalul ianuarie-martie 2009, Petrom a atras venituri totale de 3,469 miliarde lei (813,1 milioane euro), cu 32% mai mici decat cele obtinute in intervalul echivalent al anului trecut, cand acestea fusesera de 5,14 miliarde lei. Totodata costurile totale ale companiei s-au redus cu 26,6%, la 2,92 miliarde lei (686,55 miliarde euro), in comparatie cu cele din primele trei luni ale anului trecut, care se cifrasera la 3,99 miliarde lei. 

Compania se asteapta ca, pe parcursul acestui an, pretul titeiului, cursul valutar euro-dolar si marjele de rafinare sa varieze in continuare cu miscari ample, anticipand insa o ameliorare a pretului titeiului.


Pentru atenuarea impactului negativ al scaderii pretului la titei, Petrom a utilizat instrumente financiare derivate (optiuni de vanzare).

Potrivit companiei, in cazul mentinerii pretului titeiului sub nivelul de 65 dolari/baril, anul acesta, Petrom va primi 15 dolari/baril, peste pretul curent. Astfel, la un pret al titeiului intre 65 dolari/baril si 80 dolari/baril, instrumentele de acoperire a riscului asigura un pret fix de 80 dolari/baril.

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#cheltuieli, #costuri, #criza, #hedging, #petrol, #petrom, #titei , #stiri Petrom