Petrom isi mentine tinta de profit pentru 2009

Joi, 14 Mai 2009, ora 17:37
2173 citiri
Petrom isi mentine tinta de profit pentru 2009

Petrom a confirmat tinta sa pentru profitul net din 2009, in contextul in care directorul executiv spune ca situatia economica negativa va afecta castigurile din partea a doua a anului, dupa rezultatele peste asteptari din trimestrul intai, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Petrom, al carei actionar majoritar este compania austriaca OMV, are o tinta de profit net de 1,1 miliarde lei (356 milioane dolari) pentru 2009, dupa ce in perioada ianuarie-martie a inregistrat un castig de 500 milioane lei.

Directorul executiv al Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat joi ca perspectivele privind castigurile din trimestrele urmatoare s-au deteriorat, din cauza posibilitatii de scadere a cererii de pe piata interna.

"Va fi mai rau inainte ca situatia sa se imbunatateasca. Va fi mai rau in a doua parte a acestui an, iar evolutia din 2010 va depinde de reactia la criza a guvernului si a pietei", a declarat Gheorghe, in cadrul unui interviu acordat Reuters.

"In prima parte a anului nu am asistat la o scadere a consumului privat, dar in conditiile in care companiile continua sa se restructureze, impactul asupra consumului va fi mai mare. Nu schimbam estimarile noastre pentru profitul net", a mai declarat seful Petrom.

Mariana Gheorghe a spus ca bugetul Petrom pentru 2009 este construit pe baza estimarilor Fondului Monetar International (FMI) ca economia va scadea cu 4% anul acesta si pe baza asteptarilor Petrom privind un pret al petrolului cuprins intre 40 si 60 dolari/baril.

Pentru restul anului, Petrom intentioneaza sa cheltuie cele 4,7 miliarde lei alocate pentru investitii, mai ales pentru explorarea si dezvoltarea unor campuri principale de petrol si gaze naturale.

Programul de finantare pentru 2009 a fost incheiat deja, a mai spus Gheorghe. In ultimele cateva luni, Petrom a contractat credite de circa 700 milioane euro de la institutii internationale de finantare si nu a conturat planuri viitoare.

"Am terminat mai mult sau mai putin programul de finantare", a spus Gheorghe, adaugand ca alte acorduri de finantare depind de ameliorarea lichiditatilor Petrom.

Petrom vrea, de asemenea, sa vanda activele petrochimice de la rafinaria Arpechim, chestiune in care poarta discutii avansate cu Oltchim.

Grupul intentioneaza, de asemenea, sa vanda si alte afaceri, cum ar fi Petrom Distributie Gaze si Doljchim, dar nu a gasit inca un cumparator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Petrom, #tinta, #profit, #petrol , #stiri Petrom