Petrom investeste 90 milioane euro pentru procesarea gazelor la Midia

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 10:53
1391 citiri
Petrom investeste 90 milioane euro pentru procesarea gazelor la Midia

Cea mai mare companie din Romania, Petrom, detinuta de Grupul OMV din Austria, a inaugurat joi o unitate de procesare a gazelor in cadrul terminalului petrolier de la Midia, investitiile totale ridicandu-se la 90 milioane euro, a anuntat joi compania intr-un comunciat preluat de NewsIn.

"Noua unitate are o capacitate zilnica de procesare a gazelor de 3,8 milioane metri cubi, de peste doua ori mai mare decat vechea instalatie.

Instalatia inaugurata la Midia are o eficienta de 99% in recuperarea compusilor grei din gaze, ceea ce permite recuperarea a 340 de tone de condensat pe zi, pe cand vechea instalatie reusea sa recupereze numai 100 tone/zi.

Unitatea poate prelua astfel intreaga productie offshore de gaze a Petrom", spun reprezentantii companiei.

De asemenea, Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Explorare si Productie, a precizat ca noua unitate de procesare a gazelor este mult mai eficienta decat cea veche si indeplineste toate normele UE de mediu, in special cele referitoare la emisii.

Totodata, instalatia de la Midia dispune de propria centrala de energie electrica in cogenerare cu o putere instalata de 10MW, care are o capacitate redundanta de generare a aburului de 200 tone/zi.

Acestea permit unitatii de la Midia sa functioneze independent de orice alta sursa externa de alimentare cu energie electrica.

Instalatia de recuperare a fractiei C3+, cum este ea denumita, a fost proiectata si construita prin intermediul unui contract de achizitie, proiectare si constructie de catre grupul german Linde Group, semnat in anul 2006, cu sprijinul unor subcontractori din Romania, Germania, Ucraina si Ungaria.

Petrom produce gaze asociate si neasociate din instalatiile sale din Marea Neagra, care necesita procesare pentru a fi injectate in Sistemul National de Transport (SNT).

Unitatea de procesare a gazelor de la Midia proceseaza volumele de gaz colectate pentru a indeplini specificatiile gazelor pentru vanzare, prin inlaturarea compusilor grei din gaze precum propan, butan si pentan.

Compusii usori ramasi, metan si etan, sunt apoi transferati in reteua SNT pentru distributie ulterioara catre clienti.

Compusii grei din gaze sunt transportati in forma lichida pe cale ferata catre rafinariile Petrom, unde sunt adaugati in procesul de productie. 

#petrom, # investitie, # euro, # procesare, # gaze , #stiri Petrom