Petrom exploateaza cu succes petrolul din Kazahstan

Joi, 17 August 2006, ora 04:55
936 citiri

Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a obtinut rezultate considerabile in urma explorarii blocului Jusaly situat in Kazahstan. Testele efectuate indica posibilitatea obtinerii unei productii zilnice maxime de 200.000 metri cubi de gaze naturale si 70 metri cubi de gaz condensat."Intensificarea activitatilor de explorare si productie in Regiunea Caspica este extrem de importanta pentru noi, in vederea intaririi pozitiei de lider a companiei in Europa de Sud-Est. Intentionam ca pana in anul 2010 sa atingem o productie zilnica de 30.000 bep in Regiunea Caspica", a declarat Werner Ladwein, membru al Comitetului Executiv, responsabil de activitatile de explorare si productie.

In conformitate cu strategia Petrom de extindere a activitatilor de explorare si productie in zona Marii Caspice, in decembrie 2005 a fost finalizata sonda de explorare South Rovnaya, in Kazahstan. Aceasta a fost forata la o adancime totala de 2.000 metri, sub licenta de explorare Jusaly.

In 2006 au fost realizate probe de productie pe patru intervale productive diferite din Jurasic care au confirmat rezultate remarcabile. Dimensiunea descoperirii si potentialele activitati de exploatare sunt in faza de evaluare.

"Urmatorul pas il constituie evaluarea acestei descoperiri, iar dezvoltarea acesteia va contribui la atingerea unui volum al productiei zilnice de 30.000 bep in regiunea Caspica, obiectiv stabilit in strategia noastra pana in 2010. Urmarea acestui nou succes productia curenta in Kazahstan ar putea creste cu circa 1.000 bep pe zi, de la 3.000 bep la 4.000 bep", a adaugat Werner Ladwein.

Petrom deruleaza operatiuni de explorare si productie in patru zone din Kazahstan. Contractul de explorare si productie pentru perimetrul Jusaly a fost semnat in martie 1999, perioada de valabilitate a concesiunii fiind de 25 de ani, dintre care cinci ani pentru explorare si 20 de ani pentru faza de productie. In mai 2005 faza de explorare a fost extinsa pentru alti doi ani, pana in septembrie 2007.

Dimensiunile actuale ale concesiunii sunt de 20.872 kilometri patrati.

Obiectivele Petrom pana in 2010 in segmentul de explorare si productie vizeaza stabilizarea productiei zilnice la 210.000 bep (barili echivalent petrol) in Romania, cresterea ratei de inlocuire a rezervelor la 70 la suta si extinderea operatiunilor in Regiunea Caspica.

Investitiile pentru explorare si productie se vor ridica la 300 milioane de euro anual. Numai in activitatea de explorare se vor investi circa 100 milioane de euro pe an. Conform noii strategii de explorare, anul trecut au fost demarate trei programe de evaluare seismica, dintre care doua pe uscat, si unul in Marea Neagra. Toate cele trei programe au fost finalizate cu succes.

In 2005, Petrom a castigat drepturile de exploatarea pentru trei noi blocuri din Romania. Prin utilizarea celor mai moderne tehnologii, o suprafata de 15.000 de kilometri patrati va fi explorata in vederea descoperirii de noi zacaminte de titei si gaze, in urmatorii trei ani.

Pentru anul 2005 nivelul productiei totale de titei si gaze a fost de 77,95 milioane bep sau 213.559 bep/zi, respectiv s-au produs 5,21 milioane tone de titei si gazolina si 6,19 miliarde mc de gaze naturale. Productia de titei din Kazahstan a fost de 1,1 milioane bep sau 3.068 bep/zi.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, precum si Comercializare. Petrom are rezerve de petrol si gaze estimate la un miliard barili echivalent petrol, o capacitate anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 82 de benzinarii, localizate in Moldova si Ungaria.

Aceasta retea va fi extinsa cu 178 de statii premium suplimentare in Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, achizitionate in ianuarie 2006. In anul 2005 cifra de afaceri a Petrom a fost de 2.970 milioane euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 766 milioane euro. In urma majorarii capitalului social, OMV, grupul lider in industria de petrol si gaze din Europa centrala detine 51,011 la suta din actiunile Petrom.

OMV activeaza in domeniile Rafinare si Marketing, Explorare si Productie, Distributie gaze precum si Produse Chimice in 27 de tari pe cinci continente. Statul Roman detine 30,862 la suta din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 9,887 la suta, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026 la suta, iar 6,214 la suta apartin actionarilor minoritari

Bloombiz