Petrom: Economia Romaniei va scadea cu 2-3% in trimestrul III

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 01:53
808 citiri

Economia Romaniei va scadea cu 2-3% in trimestrul trei din acest an, conform opiniei generale, se arata in raportul facut public de Petrom, potrivit ziare.com.zi

Datele preliminare privind PIB-ul pentru trimestrul 2 din acest an indica o evolutie usor peste asteptari a economiei romanesti, care a inregistrat o contractie mai mica decat se anticipase.

PIB-ul s-a contractat cu 0,5% fata de aceeasi perioada din 2009, dar a scazut cu 1,5% in primele sase luni ale anului fata de perioada similara a anului trecut.

Conform FMI, pe durata recesiunii economia Romaniei s-a contractat in total cu 9,7% pana in acest moment, inregistrand cea mai accentuata contractie intre tarile UE, cu exceptia statelor baltice.

Pentru trimestrul 3 din acest an perspectivele economice sunt mai putin favorabile.

Cresterea TVA-ului, coroborata cu reducerea salariilor in sectorul public vor avea un impact negativ asupra consumului intern.

Conform opiniei generale, in T3/10 economia va ramane in recesiune, estimandu-se ca PIB-ul va scadea cu o rata anualizata de circa 2-3%", se precizeaza in raportul Petrom.

Compania mai precizeaza si ca productia industriala, care pana acum a pavat drumul revigorarii economice, a avut o performanta destul de slaba in trimestrul trei si ca cererea de produse industriale pentru export s-a redus, pe masura ce efectele reconstituirii stocurilor si stimulii fiscali au inceput sa se atenueze in intreaga Europa.

"Cererea interna de creditare a sectorului privat s-a redus considerabil pe parcursul trimestrului trei din 2010. Nivelul mediu al cresterii anuale reale a creditelor non-governmentale s-a contractat cu 2,8%, comparativ cu scaderea de 1,5% din trimestrul 2 din 2010 si cresterea de 2% din trimestrul 3 din 2009.

Prabusirea puterii de cumparare a consumatorilor a continuat, deoarece cresterea salariala nu a compensat cresterea inflatiei.

Persistenta incertitudinii privind durata recesiunii si siguranta locurilor de munca a determinat consumatorii sa amane in continuare achizitiile de bunuri durabile si sa evite investitiile pe termen lung precum cele pentru locuinte", continua raportul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#economie, #petrom, #recesiune, #inflatie, #PIB , #stiri Petrom