Petrom cocheteaza cu gazele de sist. Cand ar putea intra pe aceasta piata

Marti, 13 August 2013, ora 15:49
2539 citiri
Petrom cocheteaza cu gazele de sist. Cand ar putea intra pe aceasta piata

Gazele de sist sunt parte a acestui secol, iar Petrom va analiza intrarea pe aceasta piata dupa anul 2021, a declarat marti Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

Ea a explicat ca declinul natural de 10% pe an al productiei de titei si gaze in Romania poate fi compensat prin trei directii.

"In primul rand, este vorba de cresterea gradului de recuperare a hidrocarburilor. In al doilea rand, de noile explorari, inclusiv cele de mare adancime. In al treilea rand, gazele de sist dau posibilitatea industriei sa compenseze declinul si chiar sa creasca productia", a precizat sefa Petrom.

Potrivit acesteia, Petrom nu are in vedere in prezent activitati in sectorul gazelor de sist, pentru ca recurge la primele doua dintre cele trei metode de reducere a declinului, insa va lua in calcul intrarea pe acest segment dupa 2021, an in care expira actuala strategie a grupului.

"Dar dupa 2021 ne permitem sa ne uitam si noi la acest segment de piata, care face parte din secolul al XXI-lea. Dupa experienta din America, toate tarile, inclusiv Romania, se uita acum in aceasta directie", a completat Mariana Gheorghe.

In prezent, singura companie care si-a exprimat public interesul de a explora si extrage gaze de sist din Romania este Chevron, a doua mare companie petroliera americana. Chevron are acorduri de concesiune pentru trei perimetre in judetul Constanta si unul in apropiere de Barlad.

Romania detine in prezent rezerve de 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de sist, care plaseaza tara pe locul al treilea in clasamentul tarilor europene, dupa Polonia si Franta, conform datelor oficiale publicate pe site-ul infogazedesist.eu, lansat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) in cadrul unei campanii de informare si dezbatere publica privind gazele de sist.

Consumul anual de gaze al tarii este de 13-14 miliarde de metri cubi, prin urmare rezervele estimate de gaze de sist ar acoperi consumul tarii timp de 100 de ani.

Grupul Petrom a inregistrat, in primul semestru al acestui an, un profit net 2,393 miliarde lei, cu 18% mai mare fata de cel din perioada similara a anului trecut, conform datelor publicate marti de companie.

Vanzarile grupului au totalizat 11,576 miliarde lei in primul semestru al anului, fiind cu 5% mai mici fata de cele din primele sase luni din 2012 (12,2 miliarde lei).

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#gaze sist Petrom, #investitii Petrom gaze sist , #stiri Petrom