Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

aA€¢Petrom contribuie la dezvoltarea fortei de munca specializata din Romania

aA€¢Petrom contribuie la dezvoltarea fortei de munca specializata din Romania
Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud Est, introduce cel mai important sistem de planificare a resurselor (ERP) SAP, ca principala aplicatie software. Integrarea sistemului de planificare a resurselor este necesara pentru indeplinirea cerintelor pietelor internationale, cum ar fi standardele de raportare financiara internationale (IFRS).
" Cu investitii de peste 50 milioane de euro si o echipa constituita din circa 100 de experti locali si internationali, implementarea SAP este in prezent unul dintre cele mai mari proiecte IT din Romania. Ne asteptam la o imbunatatire certa a eficientei operatiunilor prin standardizarea si armonizarea proceselor si prin integrarea tuturor datelor intr-un singur sistem. Introducerea SAP este un pas important in modernizarea companiei si aplicarea standardelor internationale", a declarat Reinhard Pichler, Director Financiar al Petrom. Implementarea SAP in Petrom a inceput in luna iunie si va continua pana la sfarsitul anului 2007.

Concomitent, va avea loc un amplu program de instruire si calificare a salariatilor Petrom pentru noul sistem. Prin stabilirea unui Centru intern de competente SAP si prin includerea consultantilor locali in echipa proiectului, Petrom sustine dezvoltarea si calificarea pietei romanesti a locurilor de munca.

Ca lider de piata la nivel mondial in ceea ce priveste aplicatiile software, SAP furnizeaza si sustine standardele internationale pentru solutii si procese de afaceri. De aceea, introducerea SAP este una dintre premisele pentru ca Petrom sa devina lider al pietei de titei si gaze din Sud Estul Europei. Aplicatia va fi introdusa pentru a sustine procesele de baza din domeniile financiar, control, managementul materialelor, vanzari si distributie ca si resurse umane.

Principalele beneficii ale implementarii SAP sunt stabilirea unor procese standardizate si armonizate si existenta tuturor datelor de afaceri intr-un sistem integrat. "Petrom isi consolideaza datele din aproximativ 100 de sisteme locale intr-unul singur, SAP. Acest proces va creste transparenta, va genera posibilitati de raportare in timp real si un flux informational mai rapid, cu o calitate ridicata a datelor, care vor sustine eficienta operatiunilor Petrom", a declarat Christian Ogris, Director IT al Petrom.

Clientii comerciali si furnizorii Petrom vor beneficia, de asemenea, de aceste imbunatatiri. Procesele standardizate si un singur sistem integrat contribuie la tranzactii monetare si materiale mai rapide si furnizeaza instantaneu informatii exacte asupra balantei curente a Petrom. In plus, managementul central al clientilor si al bazelor de date reduce informatiile redundante si usureaza contactul cu Petrom. Petrom este prima companie din Romania care introduce IS Oil, sistemul SAP specific pentru industria de titei si gaze. IS-Oil reprezinta solutia optima pentru cele mai multe dintre companiile lider de titei si gaze la nivel.

Aceasta parte a aplicatiei SAP este, de asemenea, adaptata pentru prima data pietei si legislatiei din Romania, special pentru implementarea in Petrom. Datorita acestui fapt, a implicarii mai multor companii locale, dar si pentru ca majoritatea membrilor echipei de proiect provin din Romania, Petrom aduce o contributie semnificativa la dezvoltarea pietei romanesti de consultanta SAP.

In paralel cu implementarea SAP, Petrom a inceput un amplu stagiu de pregatire si calificare a resurselor interne pentru noua aplicatie. In prima faza, in august 2005, a fost stabilit un Centru intern de competente SAP (SAP CC), in cadrul organizatiei de IT. Departamentul este format din circa 50 de angajati, cei mai multi dintre ei fiind recrutati intern si provenind din toata tara. In prezent, sarcina lor principala este pregatirea si implementarea aplicatiei SAP. Odata cu inregistrarea primelor beneficii, SAP CC se va concentra pe sustinerea optima a utilizatorilor finali si a diviziilor de Rafinare, Marketing, Explorare si Productie, Gaz si Produse Chimice.

Cea de-a doua faza a stagiului de pregatire ia in considerare viitorii utilizatori finali. Centrul de competente SAP este sustinut de experti externi prin pregatirea viitorilor utilizatori finali, pe baza conceptului "train the trainer". In prezent, circa 1000 de angajati au fost deja specializati in vederea utilizarii noului sistem, iar programul intensiv de pregatire va continua in lunile urmatoare. Cursurile sunt oferite in engleza si romana, pe baza unor manuale detaliate si se concentreaza pe partea practica. Cursantii vor lucra pe computere conectate la un sistem de instruire SAP. Petrom investeste circa 50 de milioane de euro pentru implementarea SAP, din care 5 milioane de euro sunt utilizati pentru dezvoltarea experientei locale privind aplicatia software SAP.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1116 ori