Petrom ar fi trebuit sa concedieze 15.570 angajati

Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 15:09
2368 citiri
Petrom ar fi trebuit sa concedieze 15.570 angajati

Petrom ar fi trebuit, potrivit contractului de privatizare facut public in noiembrie 2006, ca de la sfarsitul anului 2006 pana in 2009 sa disponibilizeze 15.570 de angajati, astfel incat sa ajunga la un numar de 22.630 de salariati.

Pachetul majoritar de actiuni al Petrom a fost preluat in anul 2004 de grupul Austriac OMV. indelung contestat, contractul de privatizare a celei mai mari companii din Romania prevede disponibilizari, dar si posibilitatea vanzarii unor active cum sunt Doljchim si Arpechim. Cele mai aprinse discutii au fost insa legate de pretul platit de grupul austriac si de conditiile in care statul roman a acceptat sa-i concesioneze zacamintele de petrol si gaze.

Potrivit contractului de privatizare a Petrom, publicat in noiembrie 2006 pe site-ul Ministerului Economiei, in 2009, societatea ar urma sa aiba cu 15.570 de angajati mai putin fata de sfarsitul anului 2006.

Strategia de personal din contractul de privatizare prevede ca in 2007 Petrom ar fi trebuit sa aiba 31.851 de angajati, in 2008 doar 24.753 urmand ca in 2009 sa ajunga la 22.630.

Si numarul angajatilor, denumiti in contract "angajati din grupul Petrom", cum sunt spre exemplu cei de la Petromservice si cele doua Rafiserv-uri, trebuie sa se reduca, se arata in contract. Incluzand si aceste categorii, numarul total de angajati din Grupul Petrom trebuie sa se reduca de la 55.112 la sfarsitul lui 2006 la 45.326 in 2009.

"Numarul total de angajati ai activelor Petrom include nu numai personalul angajat direct de Petrom, ci si personalul angajat de activele Petrom care sunt vandute in urma restructurarii (Arpechim, Doljchim, statii de distributie, zacamantul Suplacu) si fosti angajati Petrom care acum sunt angajati in activitati externalizate (transport, distributie, mediu, altele)", se precizeaza in contract.

Contractul de privatizare a Petrom permite noului actionar majoritar, OMV, sa vanda Arpechim, Doljchim, statii de distributie si zacamantul Suplacu in cadrul programului de restructurare. Prin contractul de privatizare grupul austriac OMV s-a mai angajat sa nu schimbe obiectul de activitate al Petrom pe o perioada de cel putin cinci ani si sa nu initieze sau sa sustina dizolvarea, lichidarea voluntara sau fuziunea ori divizarea societatii.

In contractul de privatizare prin care OMV a devenit actionar majoritar la Petrom, publicat in noiembrie pe site-ul Ministerului Economiei se precizeaza cu grupul austriac se obliga ca timp de cinci ani "sa nu instraineze in nici un mod si sa nu inchida ( cu exceptia cazurilor in care acest lucru este in mod rezonabil necesar pentru efectuarea de lucrari de intretinere reparatii sau imbunatatiri tehnice) nici un activ de baza".

Cu toate acestea, se arata in contract, un activ de baza nu va fi considerat instrainat daca este inlocuit cu un activ similar cu conditia sa fie localizat tot in Romania.

Tot pe o perioada de cinci ani, OMV s-a angajat sa nu transefere, fara acordul scris al Ministerului Economiei dreptul de proprietate asupra actiunilor in favoarea unui tert, cu exceptia transferului catre un afiliat al grupului austriac aflat sub controlul exclusiv al OMV. "in cazul in care cesionarul inceteaza sa mai fie afiliat (al OMV-n.r), cumparatorul (OMV) va redobandi actiunile in cauza sau va dispune ca acestea sa fie achizitionate de unul sau mai multi afiliati", se arata in contract.

Petrom produce aproximativ o treime din consumul anual de gaze al Romaniei, adica circa 6 miliarde metri cubi gaze/an (in 2008, consumul de gaze in Romania a fost de 17,3 miliarde metri cubi).

Compania are in prezent circa 33.000 angajati.

Petrom detine circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania, ceea ce inseamna aproximativ 30% din piata de benzinarii din tara. Compania mai detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#concedieri, #contract, #criza, #disponibilizari, #gaze, #petrom, #restructurari, #salariati, #somaj , #stiri Petrom