Petrom aplica strategia de externalizare, scotand la vanzare unitatile mobile de foraj marin

Joi, 29 Decembrie 2005, ora 07:46
1247 citiri

Decizia a fost luata in concordanta cu strategia Petrom de vanzare a bunurilor care nu fac parte din activitatea de baza a companiei, conform strategiei Petrom. De mentionat faptul ca echipamentele maritime de productie raman in proprietatea companiei.

Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Sud-Estul Europei, a semnat spre finele lunii decembrie un contract pentru vanzarea celor 6 unitati mobile de foraj marin si a unor echipamente si facilitati de pe uscat legate de acestea, catre Grup Servicii Petroliere S.A. (A"GSPA"). Aceasta tranzactie nu implica echipamentele maritime de productie (platformele fixe din Marea Neagra).

Gheorghe Constantinescu, Director General Executiv al Petrom: A"Aceasta tranzactie demonstreaza hotararea noastra de a ne concentra pe activitatile principale, pentru a obtine cele mai bune rezultate pe baza echipamentelor noastre. Ca si alte companii petroliere internationale, Petrom nu are expertiza interna suficienta in domeniul serviciilor maritime si, prin urmare, credem ca investitiile semnificative pe care le necesita unitatile de foraj marin pentru a opera in plan international nu reprezinta tipul de proiecte care sa beneficieze de finantarea Petrom in acest momentA".

Unitatile mobile de foraj care fac obiectul acestei tranzactii sunt Atlas, Fortuna, Jupiter, Orizont, Prometeu si Saturn. Pretul total de plata pentru aceste active se ridica la echivalentul in RON a 100 milioane dolari S.U.A. Transferul proprietatii se asteapta a avea loc in luna ianuarie 2006. Ratiunea acestei tranzactii din perspectiva Petrom este aceea de a se concentra asupra activitatii sale de baza. Operarea platformelor mobile de foraj marin este un domeniu specializat al serviciilor legate de campurile petroliere si necesita o atentie si expertiza speciale.

Necesarul de astfel de servicii al Petrom este limitat si nu exista alta cerere semnificativa in Romania A- de aceea Petrom incerca deja de cativa ani sa foloseasca aceste active pe plan international, oferind servicii de foraj marin altor companii petroliere. Doua dintre unitatile de foraj, si anume Fortuna si Orizont, opereaza in Golful Persic din anul 2000, in vreme ce altele au fost de asemenea utilizate in afara Romaniei in diferite ocazii. In legatura cu vanzarea unitatilor mobile de foraj marin Orizont si Fortuna, Oriental Oil Co. a agreat sa elibereze Petrom de obligatiile sale din contractul de inchiriere a unitatilor de foraj Fortuna si Orizont, pozitia Petrom de parte la contract fiind preluata de GSP.

GSP este o societate comerciala din Romania specializata in domeniul serviciilor de foraj. Din 2004, GSP opereaza unitatile de foraj Fortuna si Orizont in temeiul unui contract de servicii cu Petrom.

Informatii generale Petrom SA

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, precum si Comercializare. Petrom are rezerve de petrol si gaze estimate la 1 miliard barili echivalent petrol, o capacitate de rafinare de 8 milioane tone si circa 600 statii de distributie carburanti. In anul 2004 veniturile din vanzari ale Petrom au fost de 2.143 milioane Euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 28 milioane Euro. Incepand cu decembrie 2004, OMV, grupul lider in industria de petrol si gaze din Europa centrala detine 51% din actiunile Petrom. OMV activeaza in domeniile Rafinare si Marketing, Explorare si Productie, Distributie gaze precum si Produse Chimice in 27 de tari pe cinci continente. Statul Roman detine 40,74% din actiunile Petrom, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,23% apartin actionarilor minoritari.

AMOS News - Agentie Independenta de Presa