Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Petrom a programat pana in 2011 investitii de mediu la Arpechim de circa 60 mil. euro

Petrom a programat pana in 2011 investitii de mediu la Arpechim de circa 60 mil. euro
Petrom va investi, pana in 2011, circa 60 milioane euro pentru alinierea Rafinariei Arpechim la standardele de mediu, urmand ca in acelasi an unitatea sa respecte in intregime aceste standarde, a declarat, luni Jeffrey Rinker, membru al Directoratului Petrom, responabil de rafinare.

"Strategia de dezvoltare a companiei pentru 2010 prevede proiecte importante de modernizare in ambele rafinarii, care se ridica la peste un miliard de euro. Circa 200 milioane de euro sunt alocati proiectelor de retehnologizare si modernizare a Arpechim, circa 60 de milioane de euro din acest buget fiind alocati proiectelor de mediu", a spus membrul Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.

Potrivit lui Rinker, cel mai indepartat termen de finalizare a investitiilor de mediu de la Arpechim este in anul 2011.

"In acest moment ne concentram asupra implementarii modificarilor cerute de autoritatile de mediu la Arpechim, pe care speram sa le putem opera pana la sfarsitul lunii iulie", a mai punctat responsabilul Petrom.

El a adaugat ca nici in planurile OMV si nici in planurile Petrom nu figureaza, in acest moment, vanzarea Rafinariei Arpechim.

"Avem in vedere gestionarea celor doua rafinarii ca una singura si implementarea unor masuri, care sa conduca la reducerea costurilor si cresterea eficientei. Totodata intentionam sa construim patru conducte noi intre cele doua rafinarii, pentru transportul titeiului si produselor petroliere", a mai explicat oficialul companiei petroliere.

Surse din Agentia Nationala pentru Protectia Mediului declarau, vineri, agentiei NewsIn, ca Petrom a convenit cu autoritatile de mediu un plan de inchidere a Rafinariei Arpechim, care va permite companiei sa continue productia de carburanti si produse petrochimice timp de trei luni luni de zile.

Totodata, Petrom a informat, vineri, printr-un comunicat de presa, ca planul de inchidere, elaborat in conformitate cu Directiva SEVESO II, include o serie de actiuni, care, in prima faza, se refera la elaborarea de catre o firma de specialitate a unui studiu pentru conservarea instalatiilor in rafinaria Arpechim si in petrochimie, in conditii de siguranta.

Dupa primirea studiului vor fi implementate modificarile necesare pentru conservarea instalatiilor si se va incepe inchiderea treptata a rafinariei, mai anunta Petrom.

Agentia pentru Protectia Mediului Arges a suspendat, lunea trecuta, autorizatia de mediu a Rafinariei Arpechim din Pitesti, din cauza neindeplinirii de catre Petrom a mai multor angajamente, masura atragand dupa sine sistarea activitatii de productie pentru o perioada de pana la sase luni.

Potrivit fostului comisar-sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, Arpechim a fost amendata, anul trecut, cu patru miliarde de lei si cu alte 2,3 miliarde lei, in acest an, din cauza nerespectarii cerintelor de mediu.

OMV a cumparat, in 2004, Petrom, cea mai mare companie petroliera a Romaniei. Contractul de privatizare a Petrom permite noului actionar majoritar, OMV, sa vanda Arpechim, Doljchim, statii de distributie si zacamantul Suplacu in cadrul programului de restructurare.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 997 ori