Petrom a luat cu imprumut peste un miliard de euro

Marti, 31 Martie 2009, ora 18:28
1665 citiri
Petrom a luat cu imprumut peste un miliard de euro

Cea mai mare companie din Romania, Petrom, s-a imprumutat in ultimile sase luni cu 1,175 miliarde de euro, atat de la banci, cat si de la actionarul sau majoritar, grupul austriac OMV.

Compania Petrom a semnat, marti, contractarea unui credit corporativ nesecurizat de pana la 300 milioane euro prin intermediul Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Creditul va fi utilizat pentru introducerea de standarde crescute in industrie, in ceea ce priveste mediul, sanatatea si siguranta.

Contributia BERD este de 150 milioane de euro din creditul total, restul sumei imprumutului urmand sa fie sindicalizat de catre BERD unui grup de banci comerciale si ar putea include un imprumut paralel acordat de Banca de Comert si Dezvoltare a Marii Negre.

Imprumutul de 150 milioane de la BERD are o maturitate de sapte ani, iar imprumutul sindicalizat, reprezentand diferenta pana la 300 milioane euro, are o maturitate de cinci ani.

In 21 ianuarie 2009, Petrom a anuntat, printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti, ca a obtinut o linie de finantare de tip revolving, de pana la 500 milioane de euro, de la actionarul sau majoritar, grupul austriac OMV.

"Aceasta linie de finantare este parte a unui program de finantare mai amplu, agreat in luna iunie a anului trecut, necesar pentru a sustine restructurarea si modernizarea companiei.

Obiectivele noastre in ceea ce priveste dezvoltarea companiei sunt extrem de ambitioase, iar investitiile, pe masura. Avem avantajul de a fi parte a unui grup energetic lider in Europa Centrala concretizat intr-un parteneriat strategic cu OMV", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

De asemenea, Petrom a contractat, in octombrie 2008, o linie de credit in valoare de circa 375 milioane de euro in multi-valuta, pe trei ani, semnand, practic, unul dintre cele mai mari imprumuturi acordate vreodata unei firme locale, care depaseste chiar finantarea atrasa in 2007 de RCS&RDS.

Imprumutul a fost unul preferential, acordat de un club de cinci banci, care au o buna relatie cu Petrom si cu OMV, actionarul majoritar. Este vorba despre UniCredit Bank Austria AG, Credit Agricole Luxemburg S.A., Erste Group Bank AG, Raiffeisen Zentralbank Österreich AG si Societe Generale Bank&Trust (SGBT).

Petrom va plati pentru credit o dobanda anuala cu 1,5% mai mare decat rata de referinta a dobanzii, iar cea mai mare parte din cele 375 milioane de euro va fi retrasa in euro si lei, existand posibilitatea ca imprumutul sa fie folosit si in dolari.

De la momentul privatizarii, din 2005 si pana in prezent, Petrom a investit circa patru miliarde de euro pentru modernizarea si cresterea performatelor companei. Aproximativ 480 milioane de euro au fost utilizate pentru protectia mediului.

De asemenea, pentru acest an, compania si-a propus un buget de investitii de 4,7 milarde lei, echivalentul a peste un miliard de euro.

Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie si exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, avand o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. Grupul OMV din Austria detine 51,01% din actiunile Petrom.

Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, iar 8,24% apartin actionarilor minoritari. 

Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna, director economic al companiei Grup Șerban Holding, a fost prezentă la cea de-a șasea ediție a evenimentului Quarterly Report, dedicat investitorilor și companiilor listate la...
Care sunt cele mai puternice smartphone-uri din noiembrie 2024. Locul 1 domină clasamentul flagship-urilor
Care sunt cele mai puternice smartphone-uri din noiembrie 2024. Locul 1 domină clasamentul flagship-urilor
Luna noiembrie 2024 a adus schimbări importante în clasamentul celor mai performante telefoane, publicat de AnTuTu. Noua generație de procesoare, precum Snapdragon 8 Elite de la Qualcomm și...
#berd, #dobanda, #finantare, #imprumut, #omv, #petrom , #stiri Petrom

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0001

1 USD = 4.7308 RON

0.0001
  1. Amenințarea lui Trump ce ar lovi necruțător Rusia și China: Cinci mari țări în derută, nu știu ce să facă
  2. O țară din Europa îl izbește în plin pe Putin: După 50 de ani de afaceri, închide ușa Rusiei
  3. Panică în Rusia și o mutare disperată la Moscova: Fenomenul lovește toată țara, ca în martie 2022
  4. Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
  5. Achiziție majoră pentru Frații Dedeman. Sumă importantă plătită unui șef PSD
  6. Detaliul esențial pe care aproape niciun șofer nu-l bagă în seamă, dar care poate salva vieți. Avertismentul lui Titi Aur
  7. Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
  8. Cheia auto nu mai funcționează? Cum poți descuia mașina folosind o funcție ascunsă
  9. Ford Puma Gen-E, mașină electrică produsă în România, la Craiova. Cât costă și ce aduce nou modelul abia lansat de Ford VIDEO
  10. Tarifele lui Trump ar putea costa scump producătorii de maşini. Cu cât vor scădea profiturile unor mărci auto importante care produc în Europa