Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Petrom a intrat in top 250 Platts al celor mai performante companii energetice

Petrom a intrat in top 250 Platts al celor mai performante companii energetice


Petrom (SNP), parte a grupului austriac OMV, a intrat in acest an in topul Platts al celor mai performante 250 de companii energetice din lume, pe locul 169, fiind singura prezenta a Romaniei in clasament.


Platts este una dintre cele mai mari companii de consultanta si furnizare de informatii in domeniul energetic si al materiilor prime, cu o traditie de 100 de ani, si face parte, alaturi de Standard & Poor's si J.D. Power and Associates, din grupul american The McGraw-Hill Companies, precizeaza Mediafax.


Topul Platts al celor mai performante 250 de companii energetice din lume este efectuat in baza mai multor criterii, cele mai importante fiind activele, veniturile, profitul si rentabilitatea capitalului investit.


Astfel, Petrom figureaza pe pozitia a 169-a in clasament, devansand companii cunoscute precum PKN Orlen (Polonia) sau Neste Oil (Finlanda).


Compania romaneasca se plaseaza pe locul 184 in top dupa active, de 8,424 miliarde de dolari la finele anului trecut, pe pozitia a 164-a dupa venituri (6,03 miliarde de dolari), respectiv pe 161 dupa profit (365 milioane de dolari), potrivit Platts.


Petrom ocupa insa o pozitie sensibil superioara dupa rentabilitatea capitalului investit, plasandu-se pe locul 122 din cele 250 de companii incluse in top.


Pentru a figura in clasament, o companie energetica trebuie sa aiba active de cel putin doua miliarde de dolari.


Prima pozitie in top este ocupata de grupul american Exxon Mobil, care isi pastreaza suprematia ca cel mai mare conglomerat energetic la nivel mondial, cu venituri de 425 miliarde de dolari si profit de 45,22 miliarde de dolari in 2008.


Locul al doilea revine tot unei companii din Statele Unite, Chevron Corp, cu afaceri de 264,95 miliarde de dolari si un profit net de 23,9 miliarde de dolari, iar pe pozitia a treia se plaseaza grupul britanic Royal Dutch Shell, care depaseste Exxon ca venituri - de peste 458 miliarde de dolari - dar are un profit cu mult mai redus, de 26,27 miliarde de dolari.


Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, ocupa pozitia a 32-a in topul Platts.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1186 ori