Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est, a inceput productia din sondele offshore forate recent Delta 6 si Lebada Vest 4, potentialul ambelor sonde fiind de peste 4.500 bep/zi pana la sfarsitul lui 2009, a anuntat luni compania petroliera.
Ambele zacaminte, Delta si Lebada Vest, sunt localizate in blocul Histria XVIII din Marea Neagra.Potentialul de hidrocarburi al zacamantului offshore Delta a fost confirmat in 2007, prin rezultatele obtinute de sonda de explorare Delta 4.
In 2008, dezvoltarea zacamantului a fost reevaluata pentru a reduce riscurile si a diminua nivelul investitiilor necesare, fiind decisa saparea unei orizontale dirijate, Delta 6.
Delta 6 a inceput productia prin intermediul instalatiilor Petrom existente pe Platforma 7 in prima parte a T3/09. Sonda produce in prezent la o rata redusa de testare de aproximativ 2.200 bep/zi, pana la finalizarea extinderii instalatiilor de suprafata. Rata maxima de productie de 3.400 bep/zi este estimata sa fie atinsa in T4/09.
De asemenea, o alta sonda nou forata, Lebada Vest 4, a intrat in productie la finalul lunii august. Lebada Vest 4 produce in prezent 900 bep/zi.
Ambele sonde au un potential de a produce impreuna mai mult de 4.500 bep/zi pana la sfarsitul lui 2009. In prezent, productia cumulata a celor doua noi sonde reprezinta circa 10% din productia zilnica offshore a Petrom, respectiv 32.000 bep/zi. Atingerea productiei maxime pe cele doua sonde va permite Petrom sa creasca productia din instalatiile offshore la peste 33.000 bep/zi si sa extinda durata de viata a instalatiilor.
Explorarea platformei continentale romanesti a Marii Negre a fost demarata inca din anul 1969, prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980, iar prima productie pe mare a inceput in anul 1987.
In prezent, compania Petrom opereaza doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie de 13.880 km2.
Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, cinci zacaminte comerciale: Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe, Pescarus si Delta. Productia actuala atinge aproape 32.000 boe/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 18% din productia Petrom din Romania.