Petrom a inceput livrarea de gaze in cadrul proiectului Hurezani

Marti, 01 Iunie 2010, ora 10:30
2017 citiri
Petrom a inceput livrarea de gaze in cadrul proiectului Hurezani

Producatorul de titei si gaze OMV Petrom, detinut de Grupul OMV din Austria, a demarat livrarea de gaze naturale in cadrul proiectului Hurezani, in urma unor investitii totale de 135 milioane euro, proiect ce optimizeaza livrarile de gaze ale companiei din zacamintele aflate in sud-vestul Romaniei, relateaza NewsIn.

"Prima livrare de gaze in sistemul national de transport a avut loc in 29 mai si va fi urmata de o perioada de circa 100 de ore de teste si ajustari.

Inceperea livrarii continue in reteaua nationala este estimata pentru inceputul lunii iunie 2010.

Investitiile pentru acest proiect s-au ridicat la circa 135 milioane de euro", potrivit unui comunicat emis marti de companie.

Acest proiect a fost initiat pentru a optimiza livrarea de gaze in reteaua nationala de transport in perioadele cand presiunea din sistem inregistreaza nivele foarte ridicate (ca urmare a consumului redus, mai ales in perioadele de vara), se mai arata in comunicatul Petrom.

"Cele mai multe dintre zacamintele noastre sunt zacaminte mature, iar presiunea din rezervor este scazuta.

Sistemul de livrare a gazelor Hurezani ne va ajuta sa crestem presiunea pana la 40 de bari, pentru a putea livra in mod optim gazele in reteaua nationala de transport.

Datorita colaborarii stranse cu Transgaz, am putut identifica solutii pragmatice pentru o pornire rapida.

Intentionam continuarea parteneriatului si in viitor pentru a utiliza aceasta investitie la intreaga capacitate.

Fara aceasta investitie am fi livrat mai putine gaze pe piata, in special in perioada de vara", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatile de explorare si productie.

Totodata, acesta a adaugat ca proiectul Hurezani este parte a strategiei companiei, care urmareste atingerea potentialului pe segmentul de explorare si productie.

Proiectul de livrare a gazelor Hurezani a fost initiat in 2008 si este amplasat in Sud-Vestul Romaniei, intre Craiova si Targu Jiu.

Lucrarile au inclus o noua statie de compresoare la Bulbuceni, 11,5 km de conducta noua de racordare si modernizarea punctului de livrare de la Hurezani, pentru a se adapta la noii parametri de debit si presiune a gazelor.

Statia de compresoare de la Bulbuceni combina tehnologii si instalatii de ultima ora si indeplineste toate standardele europene de siguranta.

Statia preia gazele extrase de la cinci zacaminte din zona.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie.

Petrom exploateaza in Romania rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 823 milioane barili echivalent petrol (854 milioane de barili echivalent petrol la nivel de grup), are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 268 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

In anul 2009, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3,029 miliarde euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 696 milioane euro.

OMV, grupul energetic lider in Europa Centrala si de Sud Est detine 51,01% din actiunile Petrom.

OMV activeaza in 12 tari in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari pe patru continente in domeniul de Explorare si Productie.

Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. 

#petrom, # livrare, # gaze, # proiect , #stiri Petrom