Petrom a descoperit o ACUMULARE MARE DE GAZE NATURALE in Oltenia

Vineri, 08 Iulie 2011, ora 00:38
2192 citiri
Petrom a descoperit o ACUMULARE MARE DE GAZE NATURALE in Oltenia

Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est, a anuntat joi seara ca sonda de explorare 4539 Totea, ce a fost forata in Sud-Vestul Romaniei, in regiunea Olteniei, la o adancime de 3.600 m, a descoperit o acumulare mare de gaze naturale, cu presiune ridicata. 

Reprezentantii Petrom spun ca este planificata o evaluare viitoare pentru a confirma ceea ce ar putea fi cea mai importanta descoperire de gaze onshore de pe teritoriul Romaniei din ultimii sase ani.

Carotajul geofizic a indicat mai multe intervale de hidrocarburi in Miocenul inferior. In perioada de teste s-a inregistrat, dintr-un singur strat, un debit maxim stabilizat de gaze si condensat de aproximativ 3.100 bep/zi.

Rezultatele inregistrate pana in prezent indica faptul ca acesta ar putea fi un nou zacamant semnificativ, care urmeaza a fi determinat prin evaluare.

"Ma bucur sa putem anunta acest succes, care ar putea reprezenta cea mai importanta descoperire de gaze onshore din Romania in ultimii sase ani.

Rezultatele inregistrate in timpul testelor confirma potentialul zacamantului si asteptarile noastre in ceea ce priveste regiunea Olteniei, unde am concentrat investitii ridicate", a declarat membrul Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie, Johann Pleininger.

Sonda 4539 Totea a fost sapata in urma unui program de explorare seismica 3D derulat recent. Trei probe de productie care au inregistrat succes au fost executate pe trei intervale reprezentative ale rezervorului, cu un debit maxim al productiei stabilizate de circa 3.100 bep/zi de gaze si condensat.

Pentru a determina dimensiunea acumularii, care este localizata intr-o zona cu complexitate geologica ridicata, Petrom va incepe un program ambitios de evaluare.

Productia experimentala pe sonda 4539 Totea este estimata sa inceapa la sfarsitul anului, imediat dupa conectarea sondei la infrastructura de conducte de gaze din apropiere.

"Astfel de rezultate in activitatea noastra de explorare sunt esentiale pentru a furniza energie in Romania si sunt remarcabile avand in vedere ca ne desfasuram activitatea intr-o activitate care in Romania numara peste 150 de ani. Prin investitiile pe care le facem pentru utilizarea de tehnologii moderne asiguram accesul la zacaminte de gaze care pana acum nu au fost accesibile", a declarat CEO Petrom, Mariana Gheorghe. 

#acumulare gaze naturale, #energie, #gaze naturale, #petrom , #stiri Petrom