Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Petrom a cumparat un proiect de 45 MW in Dobrogea si din 2011 va produce electricitate din eoliene

Petrom a cumparat un proiect de 45 MW in Dobrogea si din 2011 va produce electricitate din eoliene

Producatorul de titei si gaze OMV Petrom, detinut de Grupul OMV din Austria, a achizitionat un proiect de generare de electricitate din surse eoliene in Dobrogea, de 45 MW, in care va investi circa 100 milioane euro, pentru a produce electricitate in a doua parte a anului 2011, informeaza NewsIn.

Petrom va deveni astfel anul viitor producator de electricitate din surse regenerabile.

"Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud Est, isi extinde portofoliul de proiecte in ceea ce priveste producerea de electricitate prin achizitia in proportie de 100% a SC Wind Power Park SRL. Wind Power Park detine in Dobrogea un proiect de generare de electricitate din surse eoliene pentru care au fost obtinute toate autorizatiile, cu o capacitate proiectata de circa 45 MW. Petrom va construi si opera centrala electrica eoliana, care este estimata sa intre in productie la jumatatea anului 2011", a anuntat Petrom joi printr-un comunicat.


Amplasat intr-o zona cu potential eolian deosebit, proiectul achizitionat de Petrom va fi echipat cu turbine Vestas-V90, pentru care au fost incheiate contracte de achizitie.


Avand in vedere potentialul ridicat al zonei, Petrom evalueaza posibilitatea de a extinde capacitatea proiectului la 54 MW.


"Prin acest proiect intentionam sa valorificam flexibilitatea centralei pe gaze de la Brazi. Cu un portofoliu care include atat capacitati pe gaze, cat si capacitati ce utilizeaza surse alternative beneficiem de avantajele ambelor tehnologii. Diversificarea activitatilor noastre prin producerea de electricitate din surse eoliene corespunde eforturilor noastre de dezvoltare durabila. Pe termen mediu, prin valorificarea complementaritatii gazelor naturale si a energiei electrice, cat si prin abordarea de proiecte in domeniul energiilor alternative Petrom va face trecerea de la o companie pur petroliera la o companie energetica", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.


Constructia este estimata sa inceapa in cursul acestui an, urmand a fi finalizata la jumatatea anului 2011, potrivit informatiilor companiei.


"In conditiile unei cereri de electricitate in crestere pe termen lung si al rolului din ce in ce mai important al electricitatii - avand in vedere ca nu este generatoare de CO2, strategia noastra in acest domeniu vizeaza un portofoliu echilibrat de proiecte, atat din surse conventionale, cum ar fi gazele naturale, dar si din surse alternative. Pentru acest proiect vom investi circa 100 milioane de euro, buget care include atat achizitia cat si dezvoltare", a precizat Gerald Kappes, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Gaze, Energie si Produse Chimice.


De asemenea, reprezentantii OMV Petrom mai spun ca certificatele verzi rezultate alocate productiei de energie din acest parc eolian vor fi utilizate in principal pentru acoperirea cotei reglementate aferente consumului de energie electrica al companiei (aproximativ 1 TWh/an), urmand ca diferenta sa fie comercializata pe piata din Romania, conform reglementarilor in vigoare.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2320 ori