Petrom a contribuit la bugetul de stat cu 29 mld. lei, de la privatizare, si a investit 18,4 mld.lei

Joi, 25 Februarie 2010, ora 13:39
1797 citiri
Petrom a contribuit la bugetul de stat cu 29 mld. lei, de la privatizare, si a investit 18,4 mld.lei

Producatorul de titei si gaze, detinut de Grupul OMV din Austria, a contribuit la bugetul de stat cu 29 miliarde lei, in total in cei cinci ani de la privatizare si a realizat investitii totale de 18,4 miliarde lei, au anuntat joi reprezentantii companiei, in cadrul unei conferinte de presa, citati de NewsIn.

De asemenea, doar in 2009, contributia fiscala a companiei OMV Petrom la bugetul statului a fost de 6,72 miliarde lei, cu 4% mai mare fata de cea din anul 2008, potrivit raportului companiei transmis joi Bursei de Valori Bucuresti (BVB). "OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat", au declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, reprezentantii companiei.

Altfel, potrivit acestora, compania a realizat in cei cinci ani de la privatizare investitii totale de 18,4 miliarde lei, de cinci ori mai mari fata de cele prevazute in contractul de privatizare, ce prevedea investitii de 3,6 miliarde lei pentru cinci ani. "Am beneficiat mult de pe urma programului de restructurare si modernizare al companiei.

La sfarsitul lui 2004, rata de inlocuire a rezervelor era de 11%, fata de 70% in prezent. Activitatile de explorare aproape nu existau atunci, la momentul privatizarii", a declarat joi directorul financiar al companiei, Reinhard Pichler, in cadrul unei conferinte de presa. In ceea ce priveste programul de investitii, OMV Petrom si-a propus sa realizeze investitii de 1,2-1,5 miliarde euro pe an.

"Va fi un cumul de surse de finantare pentru acest investitii. Ne propunem o armonizare a surselor, astfel incat sa ne putem sustine programul de investitii", a declarat, la randul sau, directorul general executiv al OMV petrom, Mariana Gheorghe. Procesul de privatizare al Petrom a fost finalizat in anul 2004, cand Grupul OMV din Austria a achizitionat 51% din capitalul social al companiei petroliere.

OMV Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei, Comertului si Mediuuli de Afaceri detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% apartin actionarilor minoritari. 

#Petrom, # buget, # privatizare, # investitii, # companie, # finantare , #stiri Petrom