Pentru a face rost de bani companiile devin chiriase in propriile imobile

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 10:57
1345 citiri
Pentru a face rost de bani companiile devin chiriase in propriile imobile

Din ce in ce mai multe companii urmeaza sa-si vanda terenurile sau imobilele detinute, iar apoi vor deveni chiriase in ele. Dupa 10 sau 20 de ani, le pot rascumpara, dupa modelul leasingului.

Nevoia de lichiditati, in conditiile in care creditele sunt tot mai greu de obtinut, determina companiile romanesti sa recurga la o metoda noua pe piata romaneasca, dar folosita cu succes in alte state europene.

Daca detin imobile sau terenuri, le vand si apoi firma le inchiriaza de la noul proprietar, putandu-si desfasura activitatea in continuare, scrie Gandul.

Metoda, denumita in limbajul de specialitate "sale and leaseback", este in stadiu incipient, insa expertii imobiliari estimeaza ca numarul tranzactiilor de acest fel va creste pana la finele anului.

Una dintre cele mai mari tranzactii sale and leaseback ar fi putut fi vanzarea de catre Petrom a Petrom City, o investitie de 130 de milioane de euro, insa nu se cunoaste deocamdata in ce stadiu se mai afla negocierile.

De asemenea, statul ar putea sa obtina fonduri importante la buget prin vanzarea imobilelor pe care le detin diversele institutii publice, dupa care sa le inchirieze, sunt de parere expertii imobiliari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bani, #chirii, #companii, #imobile , #stiri Petrom