OMV se pregateste de achizitii in Turcia si in Tunisia

Marti, 17 Mai 2011, ora 11:42
1198 citiri
OMV se pregateste de achizitii in Turcia si in Tunisia

Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom (SNP), a anuntat ca vrea sa finanteze achizitii in Turcia si Tunisa, si isi va majora capitalul social cu pana la 900 milioane de euro, printr-o emisiune de actiuni, anunta Mediafax.

Actiunile OMV au inregistrat in deschiderea sedintei de marti pe bursa de la Viena cea mai mare scadere din ultima luna.

Compania va oferi actionarilor cate un titlu nou pentru fiecare 11 actiuni deja detinute, a anuntat OMV intr-un comunicat.

Astfel, cel mai mare grup petrolier din Europa Centrala vrea sa plasese pana la 27,3 milioane de actiuni noi, adica 9,1% din titlurile emise, si a stabilit pretul maxim pe actiune la 33 euro.

Compania a preluat in octombrie cel mai mare retailer de carburanti din Turcia, Petrol Ofisi, majorandu-si participatia la companie la 96% pentru un miliard de euro. In ianuarie, OMV a anuntat achizitia activelor de explorare si productie ale Pioneer Natural Resources din Tunisia, pentru 866 milioane de dolari.

Aceste achizitii au ridicat rata de gearing, un indicator al gradului de indatorare, la 47% la finele lunii martie, de la 29% in aceeasi perioada a anului trecut. OMV are ca obiectiv pe termen mediu o rata de gearing de 30%.

Directorul general al OMV, Gerhard Roiss, ad eclarat pe 31 martie ca OMV va decide in mai sau in iunie daca va emite noi actiuni, obligatiuni convertibile sau capital hibrid pentru a-si finanta achizitiile.

Roiss se va adresa marti, la Viena, adunarii anuale a actionarilor OMV.

Actiunile grupului au scazut cu pana la 3,9% in deschiderea sedintei de marti pe bursa de la Viena, cel mai abrupt declin din 18 aprilie.

#omv, #turcia, #tunisia, #achizitii omv, #petrom , #stiri Petrom