OMV: Privatizarea Petrom respecta legislatia europeana

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 12:50
1310 citiri
OMV: Privatizarea Petrom respecta legislatia europeana

Privatizarea Petrom a fost realizata sub supravegherea Uniunii Europene (UE) si a altor institutii internationale, respectandu-se cu precizie toate reglementarile din domeniu, au declarat, pentru Rompres, reprezentantii biroului de presa al OMV, actionarul majoritar al companiei.

Acestia au fost intrebati daca OMV ar fi de acord ca Executivul european sa demareze o investigatie privind un posibil ajutor de stat pe care Romania l-ar acorda companiei Petrom, prin redeventele mici pe care i le percepe si care, potrivit ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, s-ar situa la jumatate fata de nivelul din celelalte state europene.

'Privatizarea Petrom a fost realizata sub supravegherea Uniunii Europene si a altor institutii internationale. Contractul este in regula si toate reglementarile relevante au fost respectate cu strictete', au raspuns reprezentantii OMV.

Potrivit acestora, compania austriaca are un aport substantial la securitatea aprovizionarii in Romania.

'OMV investeste 1,6 miliarde euro anual pentru modernizarea Petrom, ceea ce inseamna o investitie substantiala pentru securitatea aprovizionarii in Romania', au mai precizat reprezentantii companiei austriece.

Totodata, acestia au aratat ca Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul statului roman si, mai mult, statul roman este, de asemenea, un partener constructiv al OMV in cadrul companiei Petrom.

'In perioada 2005-2007, Petrom a realizat investitii de circa 2,2 miliarde euro, pentru modernizarea si dezvoltarea companiei. Recent, in contextul preturilor mari la titei, Petrom si-a revizuit obiectivele strategice pentru 2010, majorand bugetul de investitii pentru perioada 2008-2010 la 1,5 miliarde euro pe an', au mai spus sursele citate.

Joi, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca privatizarea Petrom a fost o greseala, in conditiile in care aceasta compania gestioneaza toate resursele de petrol din Romania.

Potrivit afirmatiilor lui Vosganian de la un post privat de televiziune, singurul lucru care s-ar putea realiza ar fi o analiza pentru a se stabili in ce masura acest contract corespunde legislatiei europene, intrucat redeventa platita de Petrom, mai mica cu jumatate decat in restul Europei, ar putea fi considerata ajutor de stat.

Potrivit acestuia, OMV nu are nici o intentie de revizuire a contractului.

In ultimul timp, Vosganian a criticat, in repetate randuri, preturile practicate de Petrom, pe care le-a catalogat drept o 'sfidare', in conditiile in care pretul petrolului extras de aceasta companie din solul romanesc nu este influentat de cotatiile mari la titei de pe plan mondial.