OMV Petrom estimeaza cresterea productiei cu 300.000 bep in doua zacaminte din Marea Neagra

Marti, 18 Mai 2010, ora 11:17
2612 citiri
OMV Petrom estimeaza cresterea productiei cu 300.000 bep in doua zacaminte din Marea Neagra

Producatorul de titei si gaze OMV Petrom estimeaza pentru acest an cresterea productiei cu 300.000 bep in zacamintele Lebada Est si Lebada Vest, situate in blocul Histria din Marea Neagra, folosind o tehnologie noua la trei sonde, din care doua mai vechi si o sonda nou sapata, relateaza NewsIn.

"In urma acestei campanii offshore, se estimeaza o productie suplimentara in acest an de mai mult de 300.000 bep, care va proveni din doua sonde existente (LO2 si LO3) si o sonda nou sapata (LV05)", potrivit unui comunicat emis marti de OMV Petrom.

Sondele LO2 si LO4 au fost initial sapate in 1998 in zacamantul Lebada Est si produceau la rate scazute din cauza proprietatilor slabe de debit (ex.permeabilitate scazuta) ale rocii din zacamant.

"Am depus mari eforturi si am investit masiv in Romania pentru a asigura un nivel stabil al productiei, avand in vedere ca operam in mare parte zacaminte foarte mature.

Folosim noi tehnologii in cadrul tuturor activitatilor E&P.

In acest caz, folosirea unei tehnologii moderne, fracturarea hidraulica in mai multe etape, ne-a ajutat sa crestem productia a doua sonde vechi si sa punem in functiune cu succes o sonda noua", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Explorare si Productie Zacamintele Lebada Est si Lebada Vest sunt foarte asemanatoare din punct de vedere geologic.

Dupa ce compania a folosit fracturarea hidraulica in cateva sonde situate in Lebada Vest, aceeasi tehnologie a fost aplicata si pentru sondele LO2 si LO4.

Fracturarea hidraulica in mai multe etape este o tehnologie utilizata in premiera pentru Romania, care permite un debit crescut al fluidelor din rezervor, din roca in gura sondei, rezultand astfel rate de productie mai mari, spun reprezentantii producatorului OMV Petrom.

Explorarea platformei continentale romanesti a Marii Negre a fost demarata inca din anul 1969.

Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980 iar prima productie pe mare a inceput in anul 1987.

In prezent, Petrom opereaza doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie de 13.880 km2.

Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, cinci zacaminte comerciale: Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe, Pescarus si Delta.

Productia actuala atinge aproape 32.000 bep/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 18% din productia Petrom din Romania.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie.

Petrom exploateaza in Romania rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 823 milioane barili echivalent petrol (854 milioane de barili echivalent petrol la nivel de Grup), are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 268 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

In anul 2009, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3,029 miliarde euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 696 milioane Euro.

OMV, grupul energetic lider in Europa Centrala si de Sud Est detine 51,01% din actiunile Petrom.

OMV activeaza in 12 tari in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari pe patru continente in domeniul de Explorare si Productie.

Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. 

#omv, # petrom, # productie, # zacaminte, # marea, # neagra , #stiri Petrom