Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

OMV Petrom a vandut participatia de 28,59% din Congaz catre GDF Suez Energy

OMV Petrom a vandut participatia de 28,59% din Congaz catre GDF Suez Energy


OMV Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a finalizat vanzarea catre GDF Suez Energy Romania SA a participatiei de 28,59% in Congaz SA, companie de distributie si furnizare a gazelor, care nu facea obiectul activitatii de baza a OMV Petrom, a anuntat, joi, compania OMV Petrom.

Potrivit sursei citate, tranzactia a fost aprobata de Consiliul Concurentei, iar partile au agreat sa pastreze confidentialitatea valorii tranzactiei.

"Decizia este in concordanta cu strategia noastra de a iesi din activitatile de distributie si furnizare a gazelor catre segmentul consumatorilor finali de pe piata reglementata. Vom continua sa furnizam gaze catre clientii nostri de pe piata libera. In ceea ce priveste aceasta tranzactie, vedem beneficii pentru toate partile implicate, inclusiv pentru clientii Congaz, avand in vedere ca noul actionar majoritar, GDF Suez, cunoaste deja compania si are o experienta bogata pe piata de distributie si furnizare a gazelor", a declarat Cristian Secosan, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Gaze Naturale & Energie.

Potrivit sursei citate, tranzactia nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari ai OMV Petrom, in conditiile in care vanzarile totale ale Congaz SA, precum si activele, reprezinta mai putin de 1% din indicatorii corespondenti la nivelul Grupului Petrom.

Congaz SA a fost tratata, din punct de vedere contabil, ca entitate asociata, valoarea participatiei fiind inclusa in situatiile financiare ale grupului prin metoda punerii in echivalenta.

Congaz SA a fost infiintata in 1999, SNP Petrom (actualmente OMV Petrom) numarandu-se printre fondatori, cu scopul de a dezvolta o retea de distributie a gazelor in zona Constantei, de-a lungul coastei Marii Negre. In prezent, Congaz SA opereaza o retea de conducte de gaze cu o lungime de aproximativ 850 km, avand un portofoliu de 55.000 de clienti din judetul Constanta.

Inainte de aceasta tranzactie, compania era controlata in proportie de 99,71% de patru actionari principali: GDF Suez Energy Romania SA (28,59%), E.ON Ruhrgas International GMBH (28,59%), OMV Petrom SA (28,59%) si Petroconst SA (13,94%), iar restul capitalului era detinut de consiliile locale din localitatile: Kogalniceanu, Medgidia, Ovidiu si Cogealac. In 1999, la infiintarea Congaz, atat SNP Petrom, cat si Distrigaz (predecesorul GDF Suez) erau companii de stat.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual si detine o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 800 benzinarii.

OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Economiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

In ultimii 9 ani, investitiile pentru modernizarea si consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect si indus al OMV Petrom in PIB-ul Romaniei este de circa 5%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1449 ori