OMV Petrom a achizitionat un nou zacamant in Kazahstan

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 10:33
1530 citiri
OMV Petrom a achizitionat un nou zacamant in Kazahstan

OMV Petrom (SNP) a achizitionat, la finele anului trecut, compania Korned LLP din Kazahstan, care detine licenta de exploatare a unui zacamant nedezvoltat din Kazahstan, Kultuk.

Vanzatorul si cumparatorul au fost de acord ca pretul tranzactiei sa ramana confidential, insa au mentionat ca aceasta achizitie nu este substantiala, situandu-se sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor OMV Petrom, se arata intr-un comunicat al Petrom transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB), precizeaza Mediafax.

Potrivit situatiei financiare a companiei de la finele lunii septembrie 2009, activele totale insumau 26 miliarde lei. Acordul de vanzare - cumparare a fost semnat pe 29 octombrie, iar finalizarea tranzactiei a avut loc pe 31 decembrie 2009, dupa obtinerea unor diverse aprobari din partea autoritatilor din domeniu din Kazahstan.

"Ma bucur sa pot anunta extinderea operatiunilor noastre de explorare si productie in Kazahstan, intr-o perioada plina de provocari, ceea ce dovedeste pozitia solida de care beneficiaza compania noastra. Mai mult, este important pentru noi sa atingem o anumita cota de productie pe aceasta piata confirmand astfel angajamentul nostru fata de obiectivele strategice asumate, inclusiv cel de crestere a securitatii energetice a Romaniei", a declarat in sursa citata Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

Zacamantul, denumit Kultuk, este cel de-al saselea din Kazahstan pentru care Petrom detine licenta de explotare si productie, fiind localizat onshore in Bazinul Pre-Caspic , la 34 km Nord-Vest fata de zacamantul de la Komsomolskoe, la care Petrom a inceput productia in luna iunie 2009.

"Aceasta achizitie este foarte importanta pentru noi si in linie cu obiectivul nostru strategic de a adauga proiecte de explorare si productie in trei bazine geologice selectate din vestul Kazahstanului din apropierea punctelor noastre de productie deja stabilite", Johann Pleininger, Membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru activitatile de Explorare si Productie.

Petrom a investit aproximativ 180 milioane euro pentru zacamantul Komsomolskoe, pe care il opereaza prin intermediul firmei TOO Kom - Munai.

Zacamantul Kultuk a fost descoperit in anii 80 si nu a fost dezvoltat de atunci. Precum zacamantul Komsomolskoe, acesta este localizat in zona de tranzitie onshore-offshore, dificila din punct de vedere tehnic si de mediu, care este inundata sezonier de Marea Caspica.

Studiile tehnice indica faptul ca zacamantul Kultuk poate fi conectat la zacamantul Komsomolskoe si poate astfel beneficia de instalatiile si infrastructura existenta, se mai arata in comunicat.

Petrom planuieste investitii in zacamantul Kultuk, incluzand o noua achizitie seismica 3D, sonde aditionale si teste de productie in urmatorii 2-3 ani pentru a confirma marimea si fezabilitatea dezvoltarii zacamantului.

Petrom face parte din grupul austriac de petrol si gaze OMV, care detine 51% din actiunile companiei.

Statul controleaza, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,6% din titlurile Petrom, iar Fondul Proprietatea are 20,1%. Restul actiunilor, reprezentand un pachet de 8,24%, sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#omv, # petrom, # zacamant, # Kazahstan , #stiri Petrom