OMV face schimbari masive la Petrom

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 10:24
2606 citiri
OMV face schimbari masive la Petrom

La inceputul acestui an expira termenul unor interdictii impuse prin contract noului actionar majoritar al Petrom. Astfel, austriecii ar putea decide chiar vanzarea societatii.

La cinci ani de la privatizarea celei mai valoroase companii romanesti, Societatea Nationala a Petrolului Petrom, statul roman face cativa pasi inapoi in fata grupului austriac OMV, caruia i-a predat stafeta administrarii companiei in decembrie 2004, relateaza Evenimentul Zilei.

La finele acestui an, expira termenul unor interdictii puse atunci noului actionar majoritar, printre care obligatia de a mentine sediului social al Petrom in Romania sau de a nu instraina niciun activ de baza, cum e Rafinaria Petrobrazi. De la 1 ianuarie 2010, OMV va putea face schimbari importante la Petrom, fara acordul statului.

O serie de clauze din contractul de privatizare sunt in vigoare pentru multi ani de acum incolo. Astfel, pana pe 31 decembrie 2014, statul este obligat sa nu modifice nivelul redeventelor petroliere si modul de calculare a acestora, si nici o serie de prevederi din Codul Fiscal referitoare la impozitarea explorarii si productiei petroliere.

O prevedere care ne-ar putea costa foarte mult este cea referitoare la poluarea mediului. Astfel, Legea 555/2004 de privatizare impune ca, timp de 15 ani, statul sa despagubeasca in totalitate societatea pentru orice pretentii in legatura cu contaminarea istorica a mediului. Ministerul Finantelor trebuie sa constituie anual un cont de 50 de milioane de euro, disponibil pentru eventualele solicitari de plata.

De asemenea, timp de 30 de ani, statul trebuie sa suporte pretentiile Petrom in legatura cu costurile de abandonare si scoatere din functiune a unor sonde.

Statul isi pierde "actiunea de aur"

Tot incepand cu 1 ianuarie 2010, statul isi va pierde drepturile speciale ("actiunea de aur") consfintite prin contractul de privatizare, pentru ca ele erau valabile pana pe 31 decembrie 2009.

In plus, acestea erau contrare legislatiei europene, care cere ca actionarii sa nu fie tratati preferential. De altfel, in 2007, Comisia Europeana a initiat procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza "actiunii de aur".

Astfel, puterea de decizie a statului roman, care detine 20,63% din actiuni, este mult diminuata.

Noul OMV Petrom

Planurile de reorganizare ale OMV pentru Petrom continua. Potrivit unei decizii luate de actionarii companiei pe 20 octombrie, compania se va numi, de la 1 ianuarie, OMV Petrom, pentru a marca apartenenta la grupul austriac. Totodata, obiectul de activitate a fost completat cu exportul de gaze naturale.

De altfel, reprezentantii companiei vor profita de primul prilej pentru a exporta gaze naturale, lucru imposibil tehnic in prezent. In plus, ei cer majorarea pretului gazelor din productia interna la nivelul importurilor, de doua ori mai scumpe acum.

Ca parte a strategiei de restructurare, OMV Petrom va iesi, pana la finele lui 2010, de pe piata produselor chimice.

Intra pe piata energiei

In 2011, OMV Petrom va deveni producator de energie, odata cu inceperea productiei la centrala de 860 MW de la Brazi. Aceasta va asigura aproximativ 8% din necesarul local de electricitate si va functiona pe gaze naturale. Compania si-a anuntat totodata intentia de a investi in energie alternativa, insa nu are inca planuri concrete.

#companii, #energie, #omv, #petrom, #schimbari , #stiri Petrom