Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

OMV face profit cu Petrom

OMV face profit cu Petrom
Liderul petrolului din Romania are un profit de 5 ori mai mare fata de 2004.Privatizarea si cresterea preturilor la titei pe pietele externe au sporit considerabil profitul companiei Petrom, liderul pietei petroliere de la noi. Pentru prima jumatate a anului, compania romaneasca a raportat cu profit net de peste patru ori mai mare decat cel obtinut in perioada similara a lui 2004. Veniturile in crestere ale companiei romanesti au influentat pozitiv si pe cele ale actionarului majoritar.
Ieri, in timp ce la Bucuresti Petrom isi anunta rezultatele financiare pe primele sase luni, OMV facea acelasi lucru la Viena. Primele concluzii: datorita preluarii companiei Petrom, OMV si-a sporit cu 64% profitul brut in trimestrul doi al anului in curs.

In primul semestru al anului, la jumatate de an dupa ce actionarul majoritar OMV a preluat controlul, Petrom a inregistrat un profit de 601 milioane RON (164 de milioane de dolari), cu 454% mai mult decat in prima jumatate a anului trecut, cand era inca de stat. Pe seama Petrom, a avut de castigat compania mama OMV.

Grupul austriac a anuntat ieri ca a inregistrat o crestere substantiala a profiturilor in trimestrul al doilea al anului, in principal, datorita preluarii companiei romanesti, Petrom. Profitul inainte de plata dobanzilor si a impozitelor (EBIT) a crescut cu 64% in trimestrul al doilea fata de perioada similara a anului trecut, pana la 510 milioane de euro, cu 200 de milioane mai mult comparativ cu trimestrul similar din 2004.

Profitul net al grupului a crescut in al doilea trimestru al anului cu 85%, pana la 383 milioane de euro, fata de perioada similara a anului trecut. Beneficiul net pentru primele sase luni a crescut cu 148%, pana la 693 milioane euro, comparativ cu primul semestru din 2004. Vanzarile din primele sase luni au crescut cu 62%, pana la circa 7 miliarde de euro. "E un rezultat bun. Totul este conform programului in privinta Petrom-ului", a afirmat Pascal Menges, analist in domeniul petrolier la Exane BNP Paribas.

La Petrom, cifra de afaceri obtinuta, in primul semestru, a fost de 4.612 milioane RON - 1,25 miliarde euro, cu 16% mai mare decat in primele sase luni ale anului trecut. Principalii factori care au condus la aceste rezultate sunt preturile ridicate ale titeiului si, implicit, preturile mai mari ale produselor petroliere, a explicat Gheorghe Constantinescu, directorul general executiv al Petrom. De la inceputul anului, pe pietele externe, pretul titeiului a crescut constant, ajungand la 60 de dolari/baril.

Influenta asupra pretului carburantilor s-a vazut si la noi, in special dupa ce compania petroliera a decis sa ajusteze pretul produselor derivate in functie de mutatiile pietei externe. In consecinta, pe piata carburantilor, in primele sase luni ale anului, au avut loc nu mai putin de 27 de miscari, scumpiri si ieftiniri, in functie de tendintele externe. "Compania a demarat un proces de modernizare si si-a propus sa investeasca anul acesta, in activitatile de baza, 400 de milioane de euro si alti 400 de milioane de euro, anul viitor.

Vor fi realizate legaturi mai stranse intre rafinarea si extractia petrolului si vom inchide activitatile neprofitabile", a afirmat Wolfang Ruttenstorfer, presedintele executiv al companiei austriece. Totusi, in primul semestru, volumul investitiilor in explorare si productie a scazut cu 13%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, responsabilii Petrom afirmand ca aceasta reducere a fost cauzata de reevaluarea unor proiecte incepute in perioada cand societatea era de stat.

Procesul de modernizare demarat de Petrom va lua in calcul si inchiderea unor locatii neprofitabile. Este vorba de 50 de depozite si benzinarii care au mers in pierdere. Petrom va trece la un nou sistem de administrare a benzinariilor, sistem care, in urmatorii ani, va fi implementat la nivelul intregii retele. Pentru finantarea procesului de modernizare, Petrom a alocat circa 60 de milioane de euro, bani din care urmeaza sa fie acoperite atat cheltuielile cu inchiderea de statii, programe de instruire a angajatilor sau plati compensatorii, in situatia unor concedieri.

Principiile acestui proces au fost deja convenite cu sindicatul, a explicat Werner Schinhan, director general executiv adjunct al companiei. De la inceputul anului, din Petrom au plecat circa 2% dintre angajati, in principal ca urmare a fluctuatiei naturale, au mai spus responsabilii companiei.

Autori: Mihaela Balea, Bogdan Asaftei
Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 963 ori