OMV cere statului 91 mil. lei pentru ecologizare

Duminica, 01 Mai 2011, ora 14:26
1818 citiri
OMV cere statului 91 mil. lei pentru ecologizare

OMV Petrom (SNP) a inaintat autoritatilor doua notificari prin care solicita rambursarea unor costuri de decontaminare a mediului de 91,6 milioane lei, dintr-un total estimat la 2,45 miliarde lei (601 milioane euro), aferent ecologizarilor la care compania s-a angajat prin contractul de privatizare, relateaza Mediafax. 

OMV Petrom a inaintat doua notificari prin care solicita rambursarea costurilor de decontaminare a mediului, in suma de 91,68 milioane de lei. Pana in prezent, statul roman nu a platit sumele solicitate. Procedurile contractuale de rambursare sunt in desfasurare", se arata in raportul anual pe 2010 al companiei petroliere.

Compania are obligatia, prin contractul de privatizare incheiat in 2004 cu grupul austriac de petrol si gaze OMV, sa inchida sondele care sunt scoase din productie.

Contractul de privatizare prevede ca OMV Petrom va recupera de la stat costurile pe care le inregistreaza cu aceste lucrari, intrucat sunt activitati de explorare si productie efectuate inaintea momentului privatizarii.

 

"Conform contractului de privatizare, OMV Petrom are obligatia de a inchide sondele care sunt abandonate si care urmeaza sa fie scoase din functiune. Aceste cheltuieli vor fi recuperate de la statul roman, intrucat acestea se refera la activitati de explorare si productie efectuate inaintea procesului de privatizare a OMV Petrom, din 2004", se precizeaza in raport. 

Pentru lucrarile de dezafectare a sondelor OMV Petrom estimeaza creante recuperabile in valoare de 1,99 miliarde de lei (488 milioane de euro).

De asemenea, raportul mentioneaza ca "OMV Petrom a inregistrat creante de la statul roman referitoare la obligatiile de mediu" in activitatile de explorare si productie, rafinare si pentru combinatul chimic Doljchim in suma totala de 466 milioane de lei (114,3 milioane de euro).

In total, statul ar urma sa plateasca OMV Petrom o suma estimata la 2,45 miliarde lei (601 milioane euro), apropiata de valoarea de 669 milioane euro pe care grupul austriac OMV a achitat-o pentru preluarea a 33,34% din actiunile Petrom.

OMV a cumparat in 2004 de la stat 33,34% din actiunile Petrom pentru 669 milioane euro si a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participatia de 51%. Tranzactia totala prin care OMV a preluat controlul Petrom s-a ridicat astfel la 1,5 miliarde de euro.

Compania petroliera a investit in intervalul 2005-2010 suma totala de 23,3 miliarde de lei (5,7 miliarde de euro), iar pentru acest an a bugetat investitii de 4,94 miliarde de lei.

OMV Petrom este cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa de Valori Bucuresti, cu o capitalizare de 24,3 miliarde lei.

Pe langa OMV, in actionariatul OMV Petrom se numara Ministerul Economiei, cu o detinere de 20,64% din titluri, si Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%, restul titlurilor fiind listate la bursa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#omv petrom, #decontaminarea mediului, #ecologizare, #privatizarea petrom , #stiri Petrom