Oferta PETROM, o greseala a statului?

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 00:45
1862 citiri
Oferta PETROM, o greseala a statului?

Anuntata ca o mare sarbatoare a pietei financiare din Romania, cea mai mare oferta publica din istoria Bursei de Valori Bucuresti, oferta Petrom, nu a dat, nici pe departe, rezultatul asteptat. 

Vineri, in ultima zi de subscriere, s-a anuntat ca nu au fost subscrise 80 la suta din actiunile puse in vanzare, pachetul total reprezentand 9,84 la suta din capitalul social al celui mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est. In plus, surse din piata au declarat ca subscrierea ar fi fost chiar sub 50 la suta.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a dat vina pentru acest esec pe conditiile internationale legate de criza datoriilor din Grecia, Spania sau Italia, in timp ce premierul Emil Boc sustine ca Romania nu este "disperata" sa vanda actiunile in acest moment.

Potrivit specialistilor, insa, statul a facut o greseala prin inceperea programului de oferte publice, din care vor face parte si vanzarea unor pachete din Transelectrica, Transgaz si Romgaz, cu oferta cea mai mare.

La pretul maxim stabilit de Guvern, de 0,46 de lei/titlu, statul ar fi obtinut aproximativ 610 milioane de euro, cea mai mare oferta derulata vreodata pe Bursa de Valori Bucuresti.

"Probabil ca nu trebuia inceput cu cea mai mare oferta. A fost o lipsa de antrenament a investitorilor si s-a inceput cu o oferta cam mare pentru dimensiunea pietei si pentru lipsa de oferte in piata.

Celelalte, m-as bucura daca ar exista si nu cred ca ar trece prin acest mare risc la subscriere", a declarat, pentru Ziare.com, Eugen Voicu, presedintele companiei de consultanta in investitii Certinvest.

De asemenea, in opinia analistului financiar Ovidiu Dumitrescu, de la firma de brokeraj Tradeville, faptul ca oferta Petrom nu s-a bucurat de succes transmite un mesaj negativ Guvernului, care ar putea sa-si revizuiasca planurile de privatizare prin Bursa de Valori Bucuresti. In plus, este un semnal si pentru investitorii internationali.

"Vor constata ca o sursa de venituri importanta din planurile de redresare bugetara nu poate fi utilizata conform planului", a explicat Dumitrescu, pentru Ziare.com.

Pretul actiunilor, o problema?

Analistul Tradeville este de parere ca pretul minim stabilit de Guvern, de 0,3708 lei/titlu, ar fi putut fi ceva mai scazut, insa stabilirea sa sub cotatia din piata a fost, totusi, de bun augur, in special pentru micii investitori.

"Un discount mai mare de 5-7% ar fi fost oportun, pentru ca ar putea genera, in opinia mea, situatii asemenatoare celei de la Fondul Proprietatea unde unii detinatori care dobandisera actiunile la preturi foarte mici au intrat la vanzare cu volume importante conducand la scaderea accelerata a pretului", a spus Dumitrescu.

Citeste continuarea pe ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni petrom, #bvb, #petrom, #pret actiuni petrom, #tradeville , #stiri Petrom