Liviu Luca, martor in cazul lui Nicolae Popa

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 00:33
1573 citiri
Liviu Luca, martor in cazul lui Nicolae Popa

Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Petrom, a fost audiat, joi seara, timp de o ora si jumatate de catre procurorii Parchetului instantei supreme, in calitate de martor in cazul lui Nicolae Popa, potrivit Mediafax.

Liviu Luca a fost adus sub escorta la sediul Parchetului instantei supreme, in jurul orei 19.15, de unde a plecat dupa aproximativ o ora si jumatate.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Petrom a fost audiat de procurori in calitate de martor in cazul lui Nicolae Popa, in care au fost retinuti deja Sorin Ovidiu Vantu, Octavian Turcan si Alex Stoian.

Liviu Luca a declarat reporterilor, la intrarea in sediul Parchetului, ca nu cunoaste acuzatiile ce ii sunt aduse, ca nu l-a vazut vreodata pe Nicolae Popa si nici nu cunoaste ceva despre vreo intelegere cu privire la finantarea in strainatate a fugarului.

Procurorii i-au convocat, joi, pe Sorin Ovidiu Vantu, Liviu Luca, Octavian Turcan si pe Alex Stoian, in cazul lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de detentie pentru prabusirea FNI, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

La locuintele acestora si ale altor persoane s-au facut perchezitii, anchetatorii ridicand unitati de computer, inscrisuri si alte documente.

Procurorii au decis sa-l retina pe Sorin Ovidiu Vantu , dupa ce au primit, saptamana trecuta, informarile de la autoritatile judiciare din Cipru si Indonezia privind tranzactiile prin care ii erau virati bani lui Nicolae Popa de la omul de afaceri, prin intermediul lui Alex Stoian si Octavian Turcan.

Autoritatile judiciare romane au solicitat, prin comisii rogatorii, in Cipru si Indonezia, audierea mai multor persoane si obtinerea unor informatii, printre care si tranzactii bancare care sa confirme transferarea de bani de la Sorin Ovidiu Vantu catre Nicolae Popa, condamnat definitiv pentru prabusirea Fondului National de Investitii, la 15 ani de detentie, fiind pagubite peste 300.000 de persoane cu 6,4 milioane de RON si 28 de milioane de euro.

Procurorii romani l-au audiat, la Jakarta, pe Nicolae Popa, capturat in decembrie 2009, in baza unui mandat international de urmarire prin Interpol.

In urma ultimelor raspunsurilor primite, saptamana trecuta, la comisiile rogatorii solicitate, traducerea actelor si coroborarea acestora cu informatiile detinute, procurorii au decis, joi, descinderi la mai multe locatii si convocarea la Parchet a lui Sorin Ovidiu Vantu, Liviu Luca, Octavian Turcan si a lui Alex Stoian, informeaza surse judiciare.

Potrivit surselor citate, prin conturi ale unor firme offshore ce ar fi detinute de Liviu Luca si Octavian Turcan, Sorin Ovidiu Vantu i-ar fi remis sume importante de bani lui Nicolae Popa.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a informat ca joi au loc perchezitii in zece locatii, fiind audiate o serie de persoane in cazul Nicolae Popa, fostul director Gelsor, pentru care autoritatile romane au solicitat extradarea din Indonezia, unde a fost capturat.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in colaborare cu ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, continua cercetarile in cauza avand ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstantelor in care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a parasi Romania si a se stabili in strainatate, sustragandu-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate de 15 ani, informa PICCJ.

In urma comisiilor rogatorii efectuate in Indonezia si Cipru, au fost predate documente de catre autoritatile competente in conformitate cu procedura asistentei judiciare in materie penala si s-a procedat, totodata, la audierea lui Popa Nicolae.

In efectuarea cercetarilor, procurorii si politistii sunt sprijiniti, conform competentelor legale, de catre lucratori ai Serviciului Roman de Informatii.

In decembrie 2009, Biroul de presa al Ministerului Public a comunicat ca, "in baza informatiilor primite cu privire la arestarea cetateanului roman Popa Nicolae, la data de 2 decembrie 2009, in Indonezia, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a constituit un dosar penal in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea infractorului cu privire la persoanele care au ajutat persoana condamnata sa se sustraga de la executarea pedepsei".

Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, in 2 decembrie, de autoritatile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, decizia ramanand definitiva in 2009.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitiva si irevocabila in dosarul prabusirii FNI a fost data in 4 iunie 2006, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Instanta suprema a mentinut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpatii din acest dosar, printre care Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, si Nicolae Popa, fost director al Gelsor, grup financiar cu activitati de brokeraj si pe piata fondurilor de investitii, prin care se derulau si tranzactiile cu unitati de fond de la FNI.

Astfel, Ioana Maria Vlas a ramas cu pedeapsa de zece ani de detentie, pentru inselaciune si abuz in serviciu. In cazul lui Nicolae Popa, acesta a ramas cu decizia de condamnare la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune si delapidare, infractiunea de fals fiindu-i prescrisa.

Presedintele Indoneziei a semnat cererea de extradare a lui Nicolae Popa, urmand ca procedura de predare sa fie stabilita de ministrul indonezian al Justitiei. Daca preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectiva poate fi eliberata dupa 15 zile, dar nu mai tarziu de 30 de zile. 

#liviu luca, #nicolae popa, #petrom, #martor, #vantu , #stiri Petrom