Investitorii, interesati de actiunile Petrom. Guvernul anunta pretul minim de vanzare

Duminica, 17 Iulie 2011, ora 15:32
1697 citiri
Investitorii, interesati de actiunile Petrom. Guvernul anunta pretul minim de vanzare

Pretul minim de vanzare a pachetului de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) va fi stabilit pana miercuri de catre Guvern, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, directorul general al Renaissance Capital din Londra, Angelo Morganti.

"Saptamana viitoare Guvernul va stabili pretul minim al ofertei. Oferta merge bine, ne-am intalnit cu 100 de investitori, este un interes mare din partea acestora. Saptamana trecuta, doar in Londra, am discutat cu 30 investitori", a afirmat Morganti.

El a adaugat ca au fost primite oferte, dar nu a oferit detalii. "Oferta se deruleaza pe o perioada de doua saptamani (pana la 22 iulie -n.r.) si se adreseaza investitorilor institutionali", a precizat el.

Totodata, Morganti a mentionat ca, in general, astfel de oferte au un discount, dar nu a putut spune daca se va aplica si in cazul ofertei Petrom. Reprezentantul Renaissance Capital a precizat ca pana in prezent au avut loc discutii cu potentiali cumparatori ai actiunilor Petrom din trei orase.

"Am fost in trei orase, Londra, Viena si Frankfurt. Urmatorul oras va fi Geneva. Apoi ne uitam si la alte orase europene. In Moscova nu vom merge. Discutam cu investitorii prin video-conferinte, nu mergem acolo, pentru ca drumul dureaza mult", a aratat Morganti.

Operatiunea prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom are un pret maxim de 0,46 lei/titlu. Operatiunea este intermediata de catre consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities.

Consortiul a fost selectat la inceputul lunii aprilie. Actiunile vor fi alocate in doua transe, una de 85% pentru investitorii institutionali si alta de 15% pentru micii investitori. In ambele transe se va folosi aceeasi metoda de alocare, primand pretul de subscriere si, ulterior, fiind luat in calcul si ordinea in care s-au introdus ordinele.

Subscrierile valide vor fi aranjate in ordinea descrescatoare a preturilor prezentate de investitori, iar ordinele care au acelasi pret vor fi aranjate in functie de momentul introducerii ordinelor.

"Pretul de oferta pentru fiecare transa va fi pretul cel mai mic la care actiunile oferite sunt subscrise in totalitate sau in parte, in cazul in care nu sunt subscrise toate titlurile, dar "cel mult egal cu pretul maxim si nu mai mic decat pretul de referinta, in situatia in care acesta a fost declarat de vanzator", potrivit prospectului de oferta.

In cazul in care oferta este subscrisa in intregime inainte de expirarea perioadei de derulare, intermediarii si Ministerul Economiei, pot decide inchiderea anticipata, cu conditia ca perioada de subscriere sa fi durat cel putin cinci zile lucratoare.

In cazul in care va fi publicat un pret de referinta, inchiderea anticipata a ofertei nu se va realiza mai devreme de doua zile lucratoare de la publicarea acestui pret. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni petrom, #guvern, #investitor, #pret actiune petrom , #stiri Petrom