Investitiile BERD in Europa de Est au crescut cu 64%

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 14:36
1678 citiri
Investitiile BERD in Europa de Est au crescut cu 64%

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a realizat investitii record de 1,1 miliarde euro in tarile din Europa de Est, in primul trimestru din 2009, cu 64% mai mult decat in perioada similara din 2008, pentru a diminua efectele crizei financiare, a anuntat, marti, institutia.

In primele trei luni din 2008, investitiile BERD in aceste tari fusesera de 678 milioane euro.

De altfel, pentru a indeparta efectele crizei financiare internationale, BERD a anuntat deja ca si-a planificat investitii de 7 miliarde euro in acest an, comparativ cu 5,1 miliarde euro anul trecut.

"BERD este pregatita si dornica sa ajute Europa de Est in aceasta perioada de criza, dar si pe viitor. Investitiile noastre efectuate in 2009 demonstreaza acest angajament al nostru. Rezultatele din primul trimestru ne demonstreaza ca suntem pe drumul cel bun in atingerea tintei noastre ambitioase", a declarat presedintele BERD, Thomas Mirow.

Cresterea pe ansamblu a investitiilor BERD are ca scop asigurarea lichiditatilor necesare finantarii obiectivelor de tranzitie si transformare economica in aceasta perioada in care restul resurselor de capital par sa fi disparut.

BERD si-a stabilit ca prioritate sustinerea sectorului financiar, cu scopul de a asigura necesarul de creditare a economiei reale, in special pentru IMM-uri.

De altfel, in februarie, BERD si-a unit fortele cu Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii (BEI) in cadrul unui program de investitii de 24,5 miliarde euro destinat finantarii sectorului financiar, prin care sa acorde imprumuturi IMM-urilor in urmatorii doi ani.

BERD a acordat recent o linie de finantare de 100 milioane euro Bancii Comerciale Romane (BCR), pentru finantarea IMM-urile, precum si un imprumut de 150 milioane dolari unei banci rusesti pentru a stimula creditarea afacerilor mici din Rusia.

In plus, BERD a mai acordat, in martie, 150 milioane euro, dintr-un credit total de 300 milioane euro companiei romanesti Petrom, pentru realizarea standardelor de mediu si de sanatate.

BERD si-a dublat, de asemenea, garantiile oferite prin intermediul Facilitatii de Comert, la 1,5 miliarde euro, pentru a sprijini comertul transfrontalier.

In plus, BERD a infiintat o noua facilitate de 250 milioane euro pentru a-i ajuta pe actualii clienti ai bancilor sa faca fata impactului crizei economice mondiale.

Grupul ucrainean Astarta a fost prima companie care a beneficiat de aceasta finantare, cu un credit de 20 milioane dolari.

BERD este detinuta de 61 de tari si doua institutii interguvernamentale si sprijina dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei in tarile din Europa Centrala pana in Asia Centrala.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#investitii, # berd, # imprumut, # bei, # bcr, # petrom, # criza, # tari , #stiri Petrom