Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ExxonMobil si OMV Petrom foreaza in sectorul romanesc al Marii Negre

ExxonMobil si OMV Petrom foreaza in sectorul romanesc al Marii Negre


ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, o filiala a corporatiei Exxon Mobil, si OMV Petrom SA (OMV Petrom) a anuntat, luni, intr-un comunicat de presa, inceperea forajului la sonda Domino-2 in zona de mare adancime a blocului Neptun, in sectorul romanesc al Marii Negre.

Potrivit sursei citate, datele colectate in timpul programului de foraj vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea si viabilitatea comerciala a zacamantului de gaze descoperit de sonda de explorare Domino-1, in anul 2012.

Sonda Domino-2 este situata la aproximativ 200 kilometri de tarm si este forata cu platforma Ocean Endeavour in ape cu adancimea de aproximativ 800 de metri.

'O evolutie pozitiva a proiectului derulat in zona de mare adancime a blocului Neptun ar incuraja o serie de beneficii economice si sociale prin dezvoltarea sectorului de hidrocarburi offshore, a infrastructurii locale, prin crearea de noi oportunitati de angajare pentru forta de munca locala si aplicarea de tehnologii avansate', se noteaza in comunicatul ExxonMobil.

Zona de apa adanca a blocului Neptun se intinde pe o suprafata de aproximativ 7.500 kmp, iar adancimea apei variaza intre 100 si 1.700 metri.

In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a blocului.

In 2012, ExxonMobil si OMV Petrom au anuntat descoperirea unui zacamant de gaze naturale cu sonda Domino-1 in zona de apa adanca a perimetrului. Sonda Domino-1 este situata la 170 km de tarm, in ape cu o adancime de circa 1.000 de metri.

ExxonMobil, cea mai mare companie de petrol si gaze naturale din lume listata public, utilizeaza tehnologii noi si inovative in scopul satisfacerii cererii tot mai mari de energie la nivel mondial. Unul dintre predecesorii companiei ExxonMobil a desfasurat operatiuni in Romania, inca din anul 1903.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual si detine o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 800 de benzinarii.

OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, iar statul roman, prin Ministerul Economiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea 18,99% si alte 9,36% dintre actiuni se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1155 ori