ExxonMobil investe 10 miliarde de dolari in Marea Neagra

Joi, 25 August 2011, ora 16:57
1606 citiri
ExxonMobil investe 10 miliarde de dolari in Marea Neagra

Perimetrul Neptun din Marea Neagra ar putea beneficia de investitiii intre trei si zece miliarde de dolari din partea ExxonMobil, unul din cele mai mari grupuri din lume, daca se vor gasi titei si gaze in aceasta zona. Gigantul american are in concesionare acest perimetru, impreuna cu Petrom

"La sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor vom demara lucrarile de forare in perimetrul Neptun din Marea neagra.

Costurile pentru drilling sunt de un milion de dolari pe zi, din care jumatate reprezinta inchirierea vasului special pentru astfel de activitati.

Forarea la o singura sonda ar putea dura intre 30 si 135 de zile.

Daca vom avea succes si gasim hidrocarburi in perimetrul Neptun, costul total privind dezvoltarea si productia in perimetru se va ridica de la trei pana la zece miliarde dolari, investitii pe care le vom derula impreuna cu Petrom", a declarat joi directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd., Ian A. Fischer, potrivit NewsIn.

Acesta a precizat ca in forarile in ape la mare adancime costurile sunt enorme.

"Daca vom avea succes, vom avea nevoie de descoperiri multiple, iar riscurile sunt mari.

Insa toata lumea ar avea de castigat, inclusiv Romania, daca am descoperi cantitati mari de titei si gaze naturale", a mentionat reprezentantul ExxonMobil.

Intre 2008 si 2011, compania a achizitionat, procesat si interpretat studiul de seismica 3D si studiile geologice facute la mare adancime.

Este estimat ca la sfarsitul acestui an Petrom va incepe explorarea perimetrului Neptun din Marea Neagra pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi, in parteneriat cu subsidiara companiei americane ExxonMobil. Perimetrul Neptun cuprinde o arie de aproximativ 9.900 km patrati, in zone cu adancime a apei marii cuprinse intre 50 si 1.700 metri.

#exxonmobil, # titei, # gaze, # petrol marea neagra , #stiri Petrom