Erste Group mareste pretul tinta pentru actiunile Petrom

Marti, 31 Martie 2009, ora 14:50
1652 citiri
Erste Group mareste pretul tinta pentru actiunile Petrom

Analistii Erste Group au coborat recomandarea pentru actiunile Petrom (SNP) de la "cumpara" la "acumuleaza" si au calculat un pret tinta de 0,17 lei/unitate, mai mare cu peste 11% decat actuala cotatie din piata, potrivit unui raport al grupului austriac.

In ciuda unei revizuiri in scadere a recomandarii, analistii Erste raman optimisti cu privire la evolutia companiei petroliere din Romania, estimand ca pretul actiunilor ar trebui sa urmeze pretul in crestere al petrolului.

"Am spus intotdeauna ca investitorii care cumpara actiuni Petrom sunt in principal atrasi de potentialul imens de consolidare si imbunatatirii a eficientei. Oricum, acum suntem de parere ca, prin cumpararea de titluri Petrom, un investitor poate specula cresterea asteptata a pretului la petrol", potrivit analizei Erste.

Grupul austriac se asteapta la un pret mediu de 58 dolari/baril in acest an, iar pe termen lung vad un pret sustenabil de 80 dolari/baril.

De asemenea, actionarul majoritar al Petrom, OMV, a primit o recomandare de cumparare din partea Erste, desi pretul tinta a fost coborat la 39 euro/actiune. Totusi, Erste evalueaza pozitiv jucatorii din segmentul up-stream, OMV si Petrom, pentru ca preconizeaza o crestere a profitabilitatii in acest sector.

"Expunerea sa puternica pe segmentul up-stream pare sa fie un avantaj, datorita in principal cresterii preconizate a pretului titeiului in lunile care urmeaza", arata raportul Erste.

Cea mai mare companie din Romania dupa valoarea de piata, Petrom, a incheiat anul 2008 cu un profit net de 1,022 miliarde lei (278 milioane euro), comparativ cu profitul net din 2007, de 1,778 miliarde lei.

Provizioanele suplimentare si prabusirea pretului la petrol au adus pierderi de 1,269 miliarde lei pentru Petrom, in al patrulea trimestru, pentru prima data de la privatizare, si au influentat puternic rezultatul anual, care a scazut cu 43% fata de 2007.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, in vreme ce Ministerul Economiei detine un pachet de 20,64% din actiuni, iar Fondul Proprietatea o participatie de 20,11%. Compania are un capital social de 5,66 miliarde lei, divizat in 56,64 miliarde de titluri cu valorea nominala de 0,10 lei.

Actiunile Petrom (SNP) sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si, potrivit cotatiei de la inchiderea sedintei de luni a Bursei, de 0,1480 lei/actiune, este compania din Romania cu cea mai mare valoare de piata, de 8,38 miliarde lei (1,98 miliarde euro). In jurul orei 14:30, o actiune Petrom se tranzactiona la 0,1530 lei, cu 11,11% mai putin decat pretul tinta dat de Erste, dar cu 3,38% mai mare decat in sedinta precedenta a Bursei. 

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
#actiuni, #companie, #petrol, #profit , #stiri Petrom